Реклама / Ads
4| 5717 |04.03.2020 НОВИНИ

Експерти разкриха за нередности по програмата „Еразъм“

.
Двама експерти разкриха за нередности по програмата „Еразъм“. Калин Байчев и Васил Николов алармираха в „Честно казано с Люба Кулезич“ за констатирани от тях нередности още преди две години.
 

От 2018 говорим за конкретен казус. Центъра е ключът към реформата в българското образование.  Все си мисля, че трябва да се дава гласност на такива неща.  Милиони са минали през „Еразъм“. В момента се разпределят 40 млн. евро. Сега се очаква новият програмен период. След в Брекзит ще се промени бюджетът на програмата, вероятно ще се увеличи.

 

В процес на работа, правейки проверка на една организация, видях в една единна система, че в един младежки проект се явяват едни и същи имена, които постоянно се повтарят. Реших да проверя в интернет. Видях, че е една от преподавателките в УНСС Ася Панджерова. Тя е оценител на проекта. Направи ми впечатление, че има едно лице, което се появява няколко пъти. Исках да видя дали има връзка между тези лица. Например едното лице от тази фамилия има организация, партньорска, а друго лице от същата фамилия е бенифициент, който получава парите. Има схема, че горе-долу едни и същи лица оценяват проектите на тези хора. Дотук добре. Лъсна това, че търсачката гугъл когато написах тези имена, излязоха една сватба между едното лице, което участва в проектите и оценителят, който трябва да е независим.

 

Оттук започна полемика, срещнахме страхотна съпротива. Убеждаваха ме, че това било нормално. Търсихме отговор на въпроса дали има конфликт на интереси. В конкретният случай става дума за над 1 млн. лева. Видяхме, че кумове са Ветко и Маринела Арабаджиеви.

 

Сигнали са подадени до прокуратурата и КПКОНПИ, ОЛАФ и т. н. Резултатът от сигналите е натиск върху двамата експерти, които сигнализират за нередностите  по проекта "Еразъм".  Един от експертите е бил уволнен. В същото време срещу двамата са стартирали множество проверки.  "Това е малък случай. Но диагнозата е страшна. Избира се оферта, която е 140 пъти по-висока от нормалната. Вие виждате една малка част от цялото", каза Васил Николов. Сумата е над 100 млн., които са изтекли. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5126 |10.02.2020 Започна делото за теча на данни от НАП, експертиза ще проверява как е станало . 7| 5098 |31.01.2020 Боил Банов: Не знам на какво основание се изземват колекциите на Божков, но навсякъде има експерти . 0| 4261 |16.01.2020 Ясно е кои са жертвите от Варна, чака се само ДНК-експертизата . 5| 4464 |10.01.2020 Експертиза доказва, че избухналата в Хитрино цистерна е трябвало да бъде бракувана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads