Реклама / Ads
17| 5518 |06.11.2013 НОВИНИ

Експерти: Режем администрацията в МВР и МО - пестим 1 млрд. лв.

.
Ако разходите за заплати и издръжка на администрацията се намалят с 10%, като фокусът падне върху силовите ведомства, и не се намаляват парите за образование, бюджетните разходи ще намалеят с 1 милиард лева.Това сметнаха вчера от Института за пазарна икономика (ИПИ). Експертите представиха традиционния си, десети поред, алтернативен държавен бюджет.
 

В него общите приходи са 29,870 млрд. лв., или 36,6% от БВП. Той е балансиран и няма дефицит. Разходите на държавата са с около 2,5 млрд. лв. по-малко спрямо предвидените в държавния.

Разчетите на института са при по-ниски данъци, заяви Петър Ганев. Експертите предлагат да се премахне облагането на дивидентите с 5%, данъка върху лихвите от 10% веднага, а не през 2017 г. , отмяна на данък наследство, както и намаляване на ставката от 10% за едноличните търговци. Общият ефект от по-ниските налози за бюджета ще бъде положителен - в него ще влязат 100 млн. лв. повече, каза Ганев.

Друго предложение в алтернативния бюджет е отпадането на националните доплащания за земеделските производители, което ще доведе до икономия от 50 млн. лв. Икономистите са направили сметките за държавните финанси и при спиране на бюджетните субсидии за губещи държавни компании. Решението на проблема им било преструктуриране и бърза продажба, смята Ганев.

Друга идея, лансирана от ИПИ, е 1/5 от постъпленията от данъка върху доходите да остават за общините. Това ще формира общ ресурс от 500 млн. лв. Така регионите ще разполагат с тези пари и ще ги управляват по-добре, вместо ресурс в същия обем да се разпределя от министри и по политически критерии през двата нови фонда, категорични са икономистите.
Те се обявиха и против замразяването на възрастта за пенсиониране, която струва на бюджета по 45 млн. лв. годишно. Експертите настояват веднага да падне монополът на здравната каса и 2% от вноските да отиват към частни здравни фондове.

Заложеният в официалния бюджет ръст от 1,8% е много оптимистичен, смята шефката на ИПИ Светла Костадинова. Тя отправи и предупреждение, че вече 8-а година имаме пристрастяване към дефицитни бюджети, което било опасно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 5389 |17.10.2013 Експерти: Борисов може да бъде по-добър президент от Плевнелиев . 32| 6092 |15.10.2013 Съкращават администрацията от зор, не по план . 21| 5237 |13.10.2013 Орешарски: Съкращенията в администрацията ще са различни по ведомства . 18| 5140 |12.10.2013 Орешарски потвърди: Предстои сеч в администрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads