Реклама / Ads
8| 7006 |14.10.2011 НОВИНИ

Експерти ще нищят проблема “киберпрестъпност”

.
Висши ръководители и експерти от 20 държави ще обсъдят с бизнеса мерки за противодействие на киберпрестъпленията.
 

 

Проблемите, свързани с киберпрестъпността ,ще бъдат предмет на дискусия на първата „Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”. Тя ще се проведе от 19 до 21 октомври в хотел “Хилтън” в София.

 

Очаква се във форума да участват директорът на Сикрет сървиз Марк Съливан, зам. помощник-директорът на службата за разследвания Джефри Ървайн и изпълнителният помощник-директор на подразделението “Киберпрестъпления – отговор и услуги” на ФБР Шон Хенри, сочен от сп “Security Magazine” за една от най-влиятелните личности в областта на сигурността за 2010. Те ще представят опита си при противодействието на компютърните престъпления, като Хенри ще участва чрез видео-конферентна връзка.

 

„Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа” е първият по рода си форум, който се опитва да срещне представители на водещи информационни и комуникационни компании, финансови организации и неправителствения сектор с ръководни служители на правоохранителните органи на държавите от Югоизточна Европа, Русия, САЩ и Украйна, работещи по противодействие на организираната престъпност и в частност – на киберпрестъпността. Проявата е част и от програмата на настоящото българско председателство на Залцбургския форум и, в тази връзка, за участие са поканени и представители на правоохранителните органи на страните -партньори – Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

 

Организатори на събитието са Министерството на вътрешните работи на Република България, чрез сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” към ГДБОП и Международната академия за обучение по киберразследвания. Конференцията ще премине под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

 

В ролята си на наблюдатели ще участват представители на Европейската комисия, Съвета на Европа, SECI/SELEC, Интерпол, Европол. Форумът е тридневен, като първият ден (19 октомври) е отворен за по-широка публика. В него компании и организации ще представят последни решения и добри практики в областта на сигурността и противодействието на киберпрестъпленията. Ще участват Международна агенция за предотвратяване на престъпността и политики за сигурност, Макс Телеком, подразделението за сигурност на EMC – RSA, Microsoft, Ceragon, Facebook, Hi Computers, New Horizons, УниКредит Булбанк и т.н. През втория и третия ден на конференцията ще се проведат закрити заседания, предназначени за представителите на правоохранителните и правоприлагащи органи.

 

Ще присъстват и представители на всички звена на държавната администрация, имащи отношение към информационните и комуникационни технологии и Интернет и превенцията и противодействието на киберпрестъпленията. Поканени са Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на културата, Министерството на образованието, Държавната комисия по сигурността на информацията, прокурори, съдии, представители на неправителствени организации.

 

Основни партньори на събитието са: Международна агенция за предотвратяване на престъпността и политики за сигурност и Макс Телеком. Генерален спонсор на конференцията е подразделението за сигурност на EMC – RSA, спонсор на вечеря – Атос, а медиа партньори – “Дарик” радио, информационна агенция “БГНЕС”, вестник “Монитор”, електронен вестник “Всеки ден”, вестник “Computerworld”. Технологичен партньор е Fujitsu.

 

“Крайната цел на тази конференция е да се създаде платформа, която да стимулира и подпомага обмяна на добри практики между правоприлагащите органи в Югоизточна Европа. Така ще се постигне по-ефективно противодействие на киберпрестъпленията и ще се подобрят механизмите за международното сътрудничество”, обясни Явор Колев, началник сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”.

 

“Ще покажем, че можем да създадем истински работещи публично-частни партньорства за превенция на компютърните престъпления и за повишаване на Интернет културата”, допълни от своя страна Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберпрестъпления.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5589 |28.09.2011 Експертиза отложи делото “Лукойл” . 13| 5189 |21.09.2011 Отлагат проблема с шистовия газ за неопределено време . 18| 6482 |28.08.2011 Икономията - майка на мизерията, заключиха експерти . 111| 14407 |19.08.2011 В правителството се сблъскват две култури – милиционерската и експертите от запад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads