Реклама / Ads
Frognews
8| 3862 |05.05.2015

Експерти: Цената на тока скача с 18-20% до декември

.
Хиновски, Капон и Казанджиев
Поскъпването на тока и топлата вода от 1 юли е неизбежно. В момента имаме скъпи и дългосрочни договори, които ще тегнат над борсата, прогнозира Иван Хиновски. Според него цената на производство на ток до декември месец ще скочи с 18-20%. При такова увеличение най-лесно е държавата да не облага с данък производството, посочи и Мария Капон в "Лице в лице".

Голяма част от цената на тока, която плащаме отива в разходи, които не потребяваме, като поддържане на стари мощности. Няма как КЕВР да държи изкуствено цената на тока, казаха още експертите.

Председателят на Българския енергиен форум Хиновски посочи, че увеличението има основание, тъй като в енергетиката са се натрупали диспропорции при цените на различните продукти. "Топлоенергията трябва да получи реалната си цена за производство, а електроенергията да възстанови нивата си", каза той. Енергетиката за политиците е най-ресурсният сектор, от който може да се краде най-много. Свидетели сме, че дълги години министъра на икономиката се занимаваше само с енергетиката. Добре, че сега имаме министър само за енергетика. Това коментира председателят на Единната народна партия Мария Капон. Според енергийният експерт Христо Казанджиев не е необходимо строителството на нови ядрени мощности. Проектите са свързани с огромни разходи без да е ясна възвращаемостта на приходите. Преди да започне мащабен проект в нормалните страни се прави дългосрочно проучване за ползите от нови мощности.

Проблемът у нас е, че дълги години тези прогнози се манипулират, категоричен е Иван Хиновски. Според него секторът има нужда от незабавна мащабна реформа. Той бе категоричен, че икономическата политика в енергетиката не трябва да се бърка със социалната помощ. Според него, за да се стабилизира секторът, са необходими непопулярни мерки, които обаче плашат политиците. Хиновски коментира още, че България не е готова за пълна либерализация на енергийния си пазар до края на годината, каквито са изискванията на ЕК. "Трябва да се направи прекатегоризация на бедните домакинства. Икономиката подпомага бедните домакинства, в същото време браншът спонсорира богатите потребители, а това е недопустимо". Капон посочи, че е време да се въведе понятието "енергийно бедни". Необходимо е да се либерализира пазара. За мен е очевидно, че проблемите на енергетиката се преекспонират в обществото.


Енергетиката се демонизира с цел извличане на политически дивиденти. Никой не обръща внимание, че пазарът се либерализира. Големият проблем е свързан с провала на икономическата политика на поредица от правителства. Те са избрали енергетиката като изкупителна жертва, за да оправдаят провалите си, смята експертът. Огромни проблеми, които генерират политическа корупция. В същото време никой не говори, че цените скачат и няма как това да не се случва и с тока. Въпреки това поредица от години сектора се използва, за да обере обществения негативизъм, коментира Казанджиев.

България е в една специфична ситуация с неподготвен модел за либерализация, и сега ще правим енергийна борса. Въпреки това експертът посочи това като положителна стъпка. В момента имаме скъпи и дългосрочни договори, които ще тегнат над борсата, прогнозира Хиновски. Според него цената на производство на ток до декември месец ще скочи с 18-20%. При такова увеличение най-лесно е държавата да не облага с данък производството, посочи Капон. Голяма част от цената на тока, която плащаме отива в разходи, които не потребяваме, като поддържане на стари мощности. Няма как КЕВР да държи изкуствено цената на тока.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Планирани прекъсвания на тока в Западна България 0| 3829 |30.04.2015 . Водещи с наслада обсъдиха лай...ата по морето и п...шките по сцената 28| 7209 |25.04.2015 . Иван Иванов: Работим да не се повиши цената на тока през лятото 6| 4124 |24.04.2015 . Къде ЧЕЗ спира тока? 0| 4807 |24.04.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ