Реклама / Ads
87| 9639 |21.12.2010 НОВИНИ

Експертиза взриви отново лекарския скандал в Г. Оряховица

.
Нов скандал в парламента предизвикаха заключенията на експертната комисия, че плодът на 17-годишната от Горна Оряховица, за чиято смърт бяха посочени като виновни лекарите, е мъртво роден.
 

Мнението на петимата лекарите, направили съдебно-медицинската експертиза, породи и въпросителни в МВР.

„Първите часове се говори за живо дете. Говори се, че детето трябва да бъде премерено и то трябва да бъде под 500 грама, а трупчето преди аутопсията тежи над 700 грама. Има много въпросителни защо и по този начин са говорили тези доктори“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който присъства на официалното откриване на сградата на Второ районно полицейско управление в Стара Загора. “Трябва да се разгледа всичко, което е дадено като експертиза и да се види защо се получи това несъответствие”, каза още той.

В понеделник стана ясно, че петимата лекари, изготвили съдебномедицинската експертиза, са единодушни, че бебето на 17-годишното момиче е родено мъртво в 25-ата седмица. Заключенията на експертите, са събрани в над 40 страници документация и са предадени на разследващите.

Зам.-директорът на „Майчин дом“ в София проф. д-р Тодор Чернев, един от лекарите, извършили аутопсията, бе категоричен, че преждевременното раждане е започнало още предния ден – на 27 ноември, а майката около 20 часа не е съобщавала, че има контракции. Около 15 часа, когато болките станали нетърпими, тя се е обадила в Бърза помощ и малко преди 4 часа на 28 ноември е абортирала.

„Най-вероятно става въпрос за инфекция, която е предизвикала преждевременното раждане. В момента се правят изследвания. Плодът може да е загинал и при самото раждане, и преди това, но той така или иначе не е жизнеспособен и шансовете му за преживяване – дали ще се роди живо или ще загине веднага след това, няма съществено значение. Така или иначе плодът е силно увреден“, обясни проф. Чернев.

Според него обяснението за т.нар. „потрепвания”, за които се разбра от СРС-тата, че са забелязани, имат елементарно обяснение – при мозъчна смърт има възможност при понижаване на температурата да се появят мускулни рефлекси, които не са признаци на живот. Възможно е да е имало такова потрепване, което да е заблудило санитарка, а не медицинската част от екипа, смята специалистът.

За него този случай е категорично изяснен и това, че плодът е мъртвороден е доказано с хистологични проби. Проф. Чернев отбеляза, че е участвал и в одита на Министерство на здравеопазването, но данни за лекарска небрежност не са установени. „И от Берлин да бяха докарали неонатолог, при липса на определена апаратура той не би могъл да направи нищо”, каза още лекарят, според когото излишно е търсена сензация в случая.

Синята коалиция по-рано днес настоя веднага да бъде огласена съдебно - медицинската експертиза за скандалния случай с медиците в Горнооряховската болница. Това заяви в парламента съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Наистина нечувано протакане има в тези срокове, бе коментарът на лидера на ДСБ, който изрази съмнения, че се чакат коледните празници, когато хората ще празнуват и между другото в новините ще се появи някаква половинчата информация, в която и вълкът ще бъде сит, и агнето ще бъде цяло.

Нашето настояване е Цветан Цветанов, както прочете пред парламента СРС - тата, по същия начин да дойде още днес или утре в парламента и да прочете експертизата, присъедини се към позицията на Костов и другият съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

Зад позицията на сините застана и членът на Парламентарната комисия за контрол на СРС-тата Веселин Методиев. По думите му неизбежно е вътрешният министър Цветан Цветанов да понесе политическа отговорност, ако документите покажат, че лекарите от Горна Оряховица не са нарушили професионалните си стандарти, не са извършили престъпление и ако резултатът от експертизата докаже това, което се твърди в момента по медиите. 

Припомням, че четирима лекари бяха задържани и разпитани, а прокуратурата във Велико Търново разреши да бъдат разсекретени СРС-та по случая, които вътрешният министър прочете пред депутатите в Народното събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5256 |19.12.2010 T. Дончев: Скандалът с Калинка изпрати негативен сигнал към Европа . 2| 6959 |17.12.2010 Делото "Маргините" отново влиза в съда . 21| 5150 |15.12.2010 Ал. Йорданов: Скандално много дипломати с агентурно минало . 24| 5442 |13.12.2010 Станишев: Анкетната комисия да проверява скандалната Калинка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads