Реклама / Ads
29| 5186 |03.07.2008 НОВИНИ

Експлозии изтръгнаха София от съня

.
Паника и ужас обзе София на разсънване. Две първоначални мощни експлозии, съпроводени от поредица по-малки, оглушиха североизточните квартали. Огромно кълбо от дим, подобно на гъба, се изви в небето. Институциите загубиха образ и картина.
 

 

Малко след 06.30 тази сутрин София бе разтърсена от две първоначални мощни експлозии, съпроводени от дълга поредица по-малки, които не стихнаха поне половин час след това. В източната посока на града се издигна и огромно кълбо от дим. Според свидетели имало  изпочупени прозорци на сгради в североизточните столични квартали. Дълго след началото други подробности не се съобщаваха, включително и от полицията. Екипи на Гражданска защита отпътували към мястото на инцидента, от там обявиха дословно, че "имало някакъв взрив в някакво поделение".

Някои догадки за експлозиите отвеждоха към складове в квартал "Челопечене", където има барутни погреби. На Редута хора наизскачали по улиците и прозорците.  И линейки, и пожарни коли отпътуваха в тази посока. В началото въобще не се знаеше дали има жертви и ранени. В същата посока са и летище София, и Кремиковци, но според директор на комбината там взривове няма. Впоследствие и пресцентърът на МВР потвърди, че в "Кремиковци" взрив няма. Бензиностанциите в тази посока на града не допускат клиенти. Кметът на Челопечене обяви, че там има стари складове с боеприпаси, които най-вероятно са хвръкнали във въздуха.

Военните не си вдигат телефона, оповести столичният кмет, който призова столичани да затворят прозорците си. Пълно мълчание налегна останалите институции, които буквално загубиха образ и картина. Почти час след началото на инцидента липсваше каквато и да е било официална информация по случая, за сметка на това тътените продължиха и по разкази на очевидци паниката нараснала.

Междувременно някои медии оповестиха, че и президентът Г. Първанов отишъл веднага на мястото на инцидента, а според други непрекъснато му докладвали за инцидента. Засега очевидци не са засекли на живо министърът на извънредните ситуации Емел Етем.

Летище "София" е затворено за два часа.

Премиерът Сергей Станишев е разпоредил пълна проверка на случая с взривовете във военните складове между Челопечане и Чепинци. Той е наредил на министрите Михаил Миков, Николай Цонев, Емел Етем незабавно да отидат на мястото на инцидента и химически части на Българската армия да извършат химически и радиационен анализ на въздуха и почвата. Разпоредено е на Министерство на отбраната и на Гражданска защита да се погрижат за хората в района на инцидента. В 9 ч започва извънредно заседание на Министерски съвет, където ще бъде изслушан доклад на началника на Генералния щаб Златан Стойков и на началника на Гражданска защита. 

По случайно съвпадение, но съвсем навреме, днес в София ще има всенародна молитва пред катедралния храм за здраве и благоденствие на българските деца и семейства, както и събиране на едно място на трите чудотворни икони на Света Богородица - от Рилския, Бачковския и Троянския манастири. Молитвата вероятно ще бъде отправена за всички българи, мнозина от които се чувстват оставени сами на себе си.

Frognews.bg

Горещи телефони за жителите на района на инцидента обявяват от Генералният щаб на Българската армия.Умоляват се гражданите да уведомят компетентните органи в случай на намиране на всякакви съмнителни елементи, свързани с инцидента.

Горещите телефони са 02 / 987 83 77 и  02 /92 23 918.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5601 |02.07.2008 Кондолиза Райс по спешност в София заради престъпността . 22| 9024 |28.06.2008 Гей-парад превзема София . 14| 5114 |27.06.2008 Софиянски: Сараят не се различава от всеки друг строителен обект . 1| 4718 |12.06.2008 Зачестиха кражбите от ресторанти, магазини и жилища в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads