Реклама / Ads
6| 4507 |13.01.2016 НОВИНИ

Експравосъдна министърка става зам.-омбудсман

.
Диана Ковачева
Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание предложение Диана Ковачева да бъде избрана за неин заместник, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.
 

До внасянето на кандидатурата на Ковачева, заемаща поста на правосъден министър в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България, се стигна след като се проведе публично изслушване на петимата номинирани от неправителствени организации кандидати за поста заместник-омбудсман.

 

Оценката на кандидатите се осъществи от сформирана от омбудсмана комисия, включваща членове на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана – проф. Екатерина Михайлова, проф. Васил Мръчков, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев, проф. Пламен Киров, адв. Борислав Цеков, адв. Даниела Доковска и Елена Болтаджиева - главен секретар на институцията, по методика, предварително оповестена на сайта на омбудсмана.

 

Диана Ковачева е класирана на първо място с 22 точки, досегашният зам.-омбудсман – Хюсеин Исмаил, получи 16 точки. Останалите трима кандидати са с по 14 точки.

Изслушването се проведе в сградата на институцията, то бе открито за медиите, гражданите и неправителствения сектор и се предаде пряко по БНТ 2. Поканени да присъстват бяха членовете на Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека и Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, както и вносителите на предложенията за заместник-омбудсман.

 

Петимата кандидати за заместник-омбудсман, които бяха изслушани са: Айсун Авджиев - предложен от Фондация „Партньори - България“, Анжелика Цокова - номинирана от Гражданско движение „ДНЕС” и Гражданско движение „ДНЕС” - Общество срещу произвола, Деница Димитрова - предложение на Националната мрежа за децата, Диана Ковачева - номинирана от Асоциация „Прозрачност без граници“ и Хюсеин Исмаил - предложение на Съюза на слепите в България.

В хода на процедурата за избор на заместник-омбудсман в деловодството на институцията на омбудсмана до 2 декември м.г. постъпиха девет предложения от граждански организации. След запознаване с мотивационните писма и проведени интервюта с всеки от кандидатите Мая Манолова номинира пет кандидатури. На 11 декември 2015 г. омбудсманът внесе в парламента искане да започне публична процедура по тяхното обсъждане на основание.

 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева върна петте кандидатури на 18 декември м.г. с аргумента, че законът не предоставя възможност на парламента да прави избор между няколко кандидатури, а само да избере или отхвърли един конкретно предложен от омбудсмана кандидат.

В изпълнение на принципите за добро и прозрачно управление Мая Манолова насрочи публично изслушване на петимата кандидати за заместник-омбудсман.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5136 |12.01.2016 Производителят на ракията-убиец остава в ареста . 130| 42530 |11.01.2016 ЕКСКЛУЗИВНО! 20-те заплати при пенсиониране на ченгетата стават 10 със закон . 1| 4360 |05.01.2016 Биячът на 3-годишното момченце остава в ареста . 17| 5173 |05.01.2016 Б. Борисов пред "Дойче веле": Ставаме транзитна страна за природен газ с хъб "Балкан"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads