Реклама / Ads
8| 6899 |18.11.2012 НОВИНИ

"Експрес": Шпиони паднали от небето

.
Казаха, че имената им са Жан, Емилиен и Максим. Последният дори уточни пред българските следователи, че е лекарят на групата. Един доста странен лекар.
 

Така започва разследването на френското издание "Експрес" за странните французи, появили се една нощ в едно най-обикновено село на Северна България, пише БГНЕС.
 

От нощта на 15 октомври жителите на Коиловци непрестанно се питат какво всъщност се е случило в нивата с люцерна на изхода на тяхното обикновено село, разположено в северна България. Във въпросната вечер между трима селяни и група "чужди граждани" е избухнал ожесточен спор според думите на окръжния прокурор на Плевен Иво Радев. Французи, "любители на екстремни спортове" - ще уточни по-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той призна, че двама от тях са били пуснати с парашут в тандем, идвайки от съседна Румъния, преди да бъдат прибрани с джип от техните другари насред голо българско поле. За естеството на курса специалистите по въпросите на отбраната нямат никакво съмнение: ставало дума за тайна тренировка на Службата за действие (SA) на Генералната дирекция за външна сигурност (DGSE). И по-специално за "проникване под прикритие" със скок от голяма височина с кислородна маска (SOTGH) – операция, при която може да има отклонение от повече от 40 км (точно разстоянието до румънската граница) при запазване на пълна тайна за самолета, от който са пуснати.

"Ако такъв е случаят, аз ще съм първият, който ще въздъхне от облекчение", твърди днес кметът на Коиловци Красимир Иванов. "Това, че френски командоси тренират в нашите ниви, не е главният ми проблем. При условие, че съм уведомен", добавя той. Кметът на Коиловци няма нищо против Париж. Ядосан е преди всичко на българските власти, които в нито един момент не са успокоили по-вдъхващ доверие начин хилядата жители на селото му. "Ако е имало операция на DGSE, нашите служби щяха от всяко положение да са в течение", допълва той. Още повече, че според много свидетелства агенти на българския контрашпионаж са идвали през лятото в района, търсейки много отдалечено място за тайнствена специална операция.
 

Слухове за трафик на организация

От онази нощ жителите на Коиловци живеят в страх. А слуховете кой от кой по-безумни пълзят по улиците на селото, населено от хиляди земеделци. Най-упоритият е за трафик на органи. Селяните припомнят странните находки на мястото на инцидента: кислородни маски, сгъваема носилка, превързочни материали и устройство за преливане на кръв. "Достатъчно за обзавеждане на малка полева болница", казва един от следователите. Към това се прибавят комбинезони от неопрен, сгънат парашут, три лаптопа, GPS устройства, карти, алтиметър, дрехи за смяна , изолирбанд. Всичко това в три огромни сака оранжев цвят, скрити в храстите. "А ако са терористи?", казва още кметът, припомняйки, че наблизо се намира АЕЦ "Козлодуй", а от другата страна голям румънски химически завод. Още повече, че според свидетелски показания тримата мъже били "по-скоро мургави" за българските стандарти...

Най-много за тримата странни туристи, паднали от небето, знаят тримата мъже, които ги спипали на земята. Братята Цоневи – Слави и Васко, както и техният приятел полицай Румен, дошъл да им помогне. Те били убедени, че са хванали да крадат роми от съседното село, които подозирали, че ограбват реколтата им. Но след това попаднали на джип, който със загасени светлини връхлетял срещу тях. Хората, които изхвръкнали от него, без да обелят дума, владеели бойни изкуства. Българите твърдят, че са действали при законна самоотбрана.

Дадени били изстрели. Равносметката: двама ранени от куршуми и трети жестоко пребит. Останалите двама предпочели да избягат през полята: камери за наблюдение показват как по-късно прекосяват селото, за да вземат автобуса за Плевен и да изчезнат. Днес тримата селяни са героите на Коиловци. Трябва да им дадат медал, а не са им създават неприятности – казва Здравка, бакалката на селото.
 

Аферата е класифицирана като отбранителна тайна

След тази история цели команди от цивилни полицаи пристигнаха от София. Те конфискуваха цялото оборудване и казаха на братята да си затварят устата. Колкото до местния полицай наредено му било да излезе в отпуска по болест. Прокуратурата наложи пълна тайна върху случая. Но останаха следи: в клиниката по ортопедия в Плевен, например, където бяха приети под полицейска охрана двамата ранени от куршуми. "Двамата французи бяха мили, но съвсем не приказливи", спомня си една сестра, нарушавайки забраната да говори, наложена от шефа й Емил Балтов. Заради тях целият трети етаж на клиниката бе под ключ. "Те си заминаха два дни по-късно в инвалидна количка", допълва тя. Управителят на хотел "Балкан", където бе отседнал третият, си спомня още за онзи "Френчи с вид на клошар", отседнал в малка стая на 11-я етаж. Даде дрехите си на химическо чистене, но дълго му личаха следите от боя: превързана ръка и лице с толкова синини, че направо плашеше младата Ася, която сервира в залата за закуска. "През цялото време го следваше един цивилен", казва тя. Два дни след одисеята им тримата мъже бяха прибрани много дискретно от френските консулски служби. "Това са туристи, любители на екстремните авантюри, които бяха сериозно бити и простреляни в краката. Те бяха репатрирани във Франция и се лекуват в Париж", заяви в началото на ноември посланикът на Франция в България. Присъствието около 20 октомври на софийското летище на самолет Transall на френските ВВС положително е съвпадение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5120 |10.09.2012 Удостоверението за техническа изправност на падналия самолет липсва . 5| 5006 |09.09.2012 Пилотът на падналия самолет - в критично състояние . 8| 6345 |07.06.2012 Падналият самолет бил университетски, днес пускат „Пустинни котки” . 11| 6098 |11.01.2012 Шпионираме шефа по интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads