Реклама / Ads
2| 3415 |26.02.2021 НОВИНИ

Ексшефове в ГДБОП отиват на съд за подкупи

.
Източник: БГНЕС
Бившият шеф на отдел ”Наркотици” в ГДБОП Цветан Панков и някогашният началник-сектор в същото звено Кирил Ванков отиват на съд за получаване на подкупи. Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу тях.
 

Двамата бяха арестувани при акция миналото лято, което доведе до смяна на ръководството на ГДБОП. Тогавашният началник Ивайло Спиридонов бе пенсиониран. В момента дирекцията се ръководи от Любомир Янев.

 

Заедно с Панков и Ванков на съд отива и Десислав Такев. Според прокуратурата той е бил посредник при получаването на подкупите. Свързвал се с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители, събирал подкупи.

 

Двамата висши полицаи са взимали рушвети, за да осигуряват "чадър" над престъпни групи, твърдят от държавното обвинение. Парите били получавани под формата на "хонорар", пише в съобщението.

 

"Подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лв. месечно, били искани и получавани като "хонорар" за осигуряване на протекции - затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност", твърдят разследващите.

 

Панков бе арестуван в района на "Захарна фабрика" в столицата миналата година при получаване на подкуп от участник в група за наркотици. Същия ден бе задържан и Ванков. След месеци в задържане, мярката на първия бе променена в домашен арест. Другите двама бяха освободени под гаранция.

 

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5192 |24.02.2021 Журналист: ДАНС и ГДБОП поне да започнат проверки по досиетата ”OpenLux” . 48| 4031 |07.02.2021 Манолова и Отровното трио отиват на избори с “Изправи се! Мутри вън!” . 8| 3834 |01.02.2021 Шестима отиват на съд за тежката катастрофа край Своге . 15| 4652 |31.01.2021 Христо Иванов: С “Автомагистрали” 5 млрд. лв. от джобовете ни отиват към приятелите на Борисов и на Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads