Реклама / Ads
0| 4178 |25.04.2016 НОВИНИ

Екзакта”: 77% от българите не вярват, че някой ще бъде осъден за корупция

.
Само 2% заявяват, че са склонни да оправдаят хора, които искат подкупи, а 6% оправдават онези, които дават подкупи. 98% не оправдават искащите подкупи, а 94 процента порицават даващите подкупи.
 

Търпимостта на българите към корупционните практики у нас е, поне на декларативно ниво, сочат данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", цитирано от БТА. То е направено между 28 март и 5 април сред 1000 души.

 

Едва 10 на сто е делът на българите, които са на мнение, че у нас е много вероятно човек да бъде осъден за корупция, а 77% твърдят, че е малко вероятно това да се случи в България.

 

Сред политически ангажираните българи, най-често вярват във възможността корумпираните да бъдат осъдени избирателите на РБ и на ГЕРБ. Най-скептични са високообразованите и по-заможните, както и избирателите на националистическите формации.

 

За последните четири години социолозите регистрират като цяло ръст на скептицизма относно възможността у нас човек да бъде осъден за корупция, посочват от „Екзакта”.

 

10% от българите посочват, че през последната година са дали подкуп за решаване на здравни проблеми - на тях лично или на членове на семействата им. 5% заявяват, че са дали подкуп, за да избегнат полицейски санкции, включително и на КАТ, а 3% са плащали за административна услуга - издаване на разрешително, на удостоверение или на друг документ.

 

1,5% казват, че са плащали за митническа услуга, а 1,3% - за данъчна. За съдебна услуга, както и за образование подкупи признават, че са давали под 1% от българите. Социолозите уточняват, че на тези данни следва да се гледа само като на един ориентир за корупционните практики, тъй като се допуска, че има хора, които не споделят свободно своите наблюдения и практики по темата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4968 |23.04.2016 Българите в Брюксел протестират против Изборния кодекс . 0| 3948 |07.04.2016 70 % от българите твърдят, че здравето им е добро . 0| 7679 |04.04.2016 Само във Фрог: Шеф на регулаторен орган държи информацията за българите с офшорни сметки . 0| 4630 |04.04.2016 НАП поиска данни за българите от Panama Papers

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads