Реклама / Ads
1| 4631 |28.07.2009 НОВИНИ

Елънбоугън може да не стане посланик на САЩ

.
Марк Елънбоугън Източник: vesti.bg
Мнимият посланик Елънбоугън е “трогнат” от поканата, пише самият той в рубриката “Възникващи заплахи” на електронното издание на информационната агенция Ю Пи Ай.
 
“Може би е вярно. Наистина вземам българите насериозно”. Елънбоугън цитира в. Стандарт, който се позовава на “дипломатически източници”: “Обама ни праща универсален експерт в политиката и икономиката. Марк С. Елънбоугън поема наесен щафетата от Нанси Макълдауни. Елънбоугън е виден инвеститор, предприемач и филантроп. Освен това е и топжурналист. Печели огромна популярност с геополитическите си коментари за агенция Ю Пи Ай (UPI). 47-годишният Елънбоугън е председател на Борда на директорите на фондацията "Глобъл Панел", която е потушила не един и два конфликта по света. Сред клиентите на консултантските му услуги е Бил Клинтън. Американецът е известен като експерт по водене на преговори по заплетени проблеми. Той минава 500 000 километра годишно в различни посоки на света, писа преди време германският "Ди велт". Работата на Елънбоугън започва там, където дипломацията свършва. Гостите му обикновено не се усмихват след деловите им срещи и никой не говори за съдържанието на разговорите.” Понякога има усмивки, Елънбоугън признава, но са болезнени предвид тежките теми, за които разговаряме. Българите са горд народ с велика история. Те са дружелюбни, но предпазливи. ЕС замрази милиони евро заради корупцията в тази страна, напомня Елънбоугън. Кандидатурата на Соломон Паси за главен секретар на НАТО бе неуспешна заради лошото реноме на България. Той е честен и почтен човек, но такива хора са пренебрегнати в тази ситуация, което е жалко. България може да бъде партньор на САЩ в много области – сигурност, енергия, инфраструктура в Балканския регион. Българите искат да имат водещи позиции в тези сфери. Ако наистина стана посланик на САЩ в България първо ще се заема с проблема с корупцията. Корупцията може да съсипе всяка икономика, най-вече на развиващите се страни. Тя прокужда най-умните и качествените членове на обществото в чужбина, обрича малките и средни предприятия на неуспех, прави политиката съмнителна и неефективна. Това е рак, който разяжда всичко позитивно и смислено в обществото. Аз нямам пренебрежително отношение към българите. Те познават страната си и нейните проблеми. Повечето българи търсят помощ отвън, но изискват уважение, нещо типично за балканските народи. Българите ненавиждат високомерието, но уважават твърдостта. Държат на справедливостта въпреки ширещата се корупция. Що се отнася до мен, аз никога не броя пилетата преди да са се излюпили. Елънбоугън перифразира Ал Гор: "Някога бях следващият посланик в България".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5273 |20.07.2009 МО награди посланика на САЩ със "Свети Георги" . 5| 4854 |18.06.2009 Атакуват британския посланик заради гей парад . 4| 4918 |10.06.2009 Д. Вълчев: Не е номерът да станеш студент, а да завършиш . 8| 5151 |01.06.2009 Посланикът ни в Полша проверява Николета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads