Реклама / Ads
26| 10084 |11.09.2020 НОВИНИ

Елена Йончева: Борисов се страхува от разплитането на аферата „Барселона“. Темата България влиза в ЕП през октомври

.
Елена Йончева
Борисов се страхува от разплитането на аферата „Барселона“. Темата България влиза в пленарна зала на ЕП през октомври. По отношение на страната ни ще има два механизма за наблюдение. Това каза евродепутатът Елена Йончева по БТВ.
 

 Вчерашната среща в ЕП бе важна за България и тя бе проведена по наша и моя инициатива. ЕНП не са били за подобно обсъждане. Механизмът  за наблюдение  продължава спрямо България  никой не се ангажира с неговото отпадане, той като процесите в България са изключително обезпокоителни. Ще има два механизма- нов, който е за върховенство на закона и свобода на медиите, и старият- механизъм за сътрудничество и проверка

 

Първата седмица на октомври ще има дебат в пленарна зала за България. Работя за резолюция по отношение на върховенството на закона в България.  Това се прави за държави в критично положение. Този дебат ще има конкретни последствия за България. Комисията ЛИБЕ покани Борисов през август. Той отказа да се яви.  Нито един премиер на а отказвал. При Малта имаше дебат и министър-председателят си подаде оставка. От голямо значение е тази резолюция.

 

Депутатите не са доволни от отговорите на представителите на българското правителство. Тук за България така не се говореше, когато дойдох тук. Сега България е част от дебата в резултат на протестите и нашата работа.

 

Вчера много остро се изказаха евродепутатите. Дори представителите на ЕНП се изказаха балансирано. Няма голяма западно европейска медия да не пише за демонстрациите и да не осъжда случващото се у нас. Европейските лидери не може да не се съобразяват със своите избиратели. Политико каза, че Доналд Туск е отказал колективна подкрепа на ЕНП за Борисов и правителството. Това означава, че ледът се пропука.

 

Ние може да се сравняваме с Беларус, там и у нас има тоталитарен режим. Колегите от ЛИБЕ се запознати детайлно с всичко случващо се в България, с аудиозаписа на Борисов също. На България ще се гледа по друг начин. ЕК има свои механизми по които да регулира процесите, включително и спиране на еврофондове. Българските граждани не трябва да страдат, затова Борисов трябва да си тръгне. Не трябва да допускаме повече борисовци до управлението на държавата.

 

Случаят „Барселона“, който съм внесла в Главна прокуратурата, това са три сигнала, които аз съм подписала. Г-жа Нинова не ги подписа. Знаете Ал Капоне как е бил отстранен-за неплатени данъци. Борисов се страхува от тази афера, защото тя може да се разплете на европейско ниво. Тези сигнали са тук на масата и съдържат много голяма конкретика. Би трябвало прокуратурата да рабати. Тук са пътеките, по които може да се стигне до г-н Борисов.

 

След изборите ще има дебат за БСП. Тя е демократична партия и дебата е много важен. Няколко дни преди изборите няма избирателни списъци. Не искам БСП да върви по стъпките на г-н Борисов. БСП трябваше отдавна да води протестите. Това не се случва, защото хората не вярват, че този лидер се бори срещу корупцията. На думи Корнелия Нинова се бори срещу корупцията. Да сте чули нещо за аудиозаписа на Борисов. Борисов направо си поръчва един бизнесмен, който трябва да бъде ударен. Какво става с пътищата, няма никакво развитие по тази тема.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 12412 |10.09.2020 Журналист: Борисов се опитва да подкупи чужди медии да публикуват статии на основата на неговите (на Пеевски) опорки . 8| 6130 |10.09.2020 Ивайло Дичев: Полезният ход на Борисов е да подготви оттеглянето си от властта . 41| 8768 |10.09.2020 Елена Йончева: Днес е време Европейската комисия да избере кое й е по-скъпо - демокрацията или господин Борисов . 15| 6301 |10.09.2020 Иво Христов: Европа проглежда за Борисов благодарение на протестите в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads