Реклама / Ads
4| 4085 |21.11.2018 НОВИНИ

Елена Йончева: Хората са на улицата заради арогантността на властта

.
Елена Йончева Източник: БГНЕС
Не бяха дадени аргументи защо Марияна Николова е назначена на мястото на Валери Симеонов, при избирането й го нямаше премиерът. Къде беше той?! Може би това е нормално за всеки автократичен режим. Това заяви в предаването „Лице в лице” журналистката Елена Йончева.
 

Хората не са на улицата заради Валери Симеонов. Той просто запали искрата, хората са на улицата заради арогантността на властта. Говорят за икономически растеж, а той се дължи на българите, работещи в чужбина. Всяка година от чужбина изпращат в България по 2 милиарда и половина. Според БАН цифрата е по-голяма. Вдигат се данъците на най-неоправданите хора, вдигат се данъците на старите коли, на дрехите и обувките.

 

Преките чужди инвестиции са паднали повече от 10 пъти. Световната банка казва, че това е заради корупцията и липсата на съдебна реформа. Как да си обясним, че за всички мои сигнали в прокуратурата, няма реакция?!

 

Елена Йончева призна, че е приела предложението на БСП да получи кола. „Аз използвам своя личен автомобил, но колегите ми ме убедиха, че трябва да получа кола. От БСП имат своите съображения, които сега не мога да оповестя”, обясни Йончева.  

 

Искаме разрешение от АПИ да бъдат взети ядки, проби от четирите магистрали – „Марица”, „Хемус”, „Струма”, „Тракия”. Вижте „Марица”, която е открита скоро, че има пропаднали участъци.  Изследване на „Тракия”, между Стара и Нова Загора, говорят, че там е сложена пепелина.

 

Държавният департамент на САЩ казва, че корупцията е ендемична в България, особено при реализирането на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. До 40% от стойността на автомагистралите се връща обратно към властта, считат много експерти в България.

 

С една такава проверка ние не само ще дадем цялостна картина, но ще докажем дали това е така, дали има обосновани съмнения за едно такова предположение. Ще докажем дали начинът, по който е строено в Своге и този участък, който беше критичен, за който се доказа, че е използван варовик, вместо твърди частици, поради които е компрометиран горният слой на пътя, дали по този начин не са строени и другите пътища. Защото моята среща с много експерти, професори, доценти показва, че не са строени както трябва. Не защото нямаме добри специалисти, ние имаме много добри специалисти, много добри фирми, които строят качествено и отговорно, но те са поставени в много специфични условия, които им се налагат да изпълняват,  за да могат да вземат тези обществени поръчки.  Ние искаме да проверим дали е така. Все още няма отговор от АПИ, казаха, че ще го дадат до няколко дни още миналата седмица.

 

В коментар на поискания й имунитет от прокуратурата и евентуалният свидетел, Йончева заяви, че вероятно свидетелят е един от депутатите, подали сигнала – а това са Делян Добрев, Тома Биков и третият – Антон Тодоров.

 

"Прокуратурата не е повдигнала обвинения. Аз си дадох имунитета. Прокуратурата е образувала дело по сигнал на тези трима депутати и в документите, които получих, няма никакви факти, които да водят към подобни изводи".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5799 |20.11.2018 Радев: Няма да разговарям за програмата на Борисов, която изкара хората на улицата . 22| 13362 |19.11.2018 Бонев към управляващите: Сметнахте дрането на трета кожа от хората за възможно . 4| 4014 |19.11.2018 Хората излизат на улицата и днес . 7| 4588 |17.11.2018 Оставката на вицепремиера не успокои хората, те пак са навън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads