Реклама / Ads
0| 4137 |07.11.2019 НОВИНИ

Елена Йончева призова европейските институции да не оставят българските журналисти да се борят сами срещу корупцията и организираната престъпност в България

.
Елена Йончева
На 6 ноември, в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, се проведе изслушване на тема: „ Свобода на медиите, свобода на словото и борба с изказванията, проповядващи вражда и омраза онлайн и офлайн“.
 

Сред участниците бяха представители на Съвета на Европа, Репортери без граници, разследващи журналисти и други. По време на изслушването, Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, се обърна към представителите на Съвета на Европа и Репортери без граници с думите:

 

 „Генералният секретар на Репортери без граници, Кристоф Делоар, обяви, че „медийната среда в България не е била толкова влошена от самото начало на демокрацията“. В последния доклад на организацията, България е на 111-о място по свобода на медиите. От 2006 г.  насам сме солидно на дъното в класацията на ЕС, пред нас са страни, които дори не са държави-членки на ЕС.

 

Българските журналисти са постоянно на прицела на организираната престъпност и властите.

 

Причините за атаките срещу журналистите в България са техните разследвания - за корупция и международен трафик, за връзките между политиците и мафията, за злоупотребите с еврофондове...

 

Повечето смели журналисти биват уволнени от работа. Имената са много - Ани Цолова , Милен Цветков , Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, а някои биват и задържани - като Димитър Стоянов по аферата „ДжиПиГейт“.

 

Същевременно правителството продължава да разпределя европейски средства за медиите по непрозрачен начин, като по този начин гарантира некритична медийна среда.

 

Днес не е достатъчно Европа само да идентифицира влошаването на медийната среда в България. Оставаме с впечатлението, че Европа и европейските институции са оставили българските журналисти да се борят сами срещу корупцията и организираната престъпност в България!

 

Интересува ме как вие ще обясните този толкова бърз спад на медийната свобода в България и кой, според вас, отговаря за тази срамна медийна ситуация?“, завърши своето изказване Елена Йончева.

 

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13388 |07.11.2019 Елена Гунчева: Да живеят политпроститутките. Тяхно е настоящето на България! . 0| 4076 |05.11.2019 Призовават главния архитект на София на разпит по делото срещу бившия заместник-кмет Евгени Крусев . 26| 7415 |05.11.2019 Корнелия Нинова: Борисов го е яд, очаквам повече от Елена Йончева, Стефан не е добре . 10| 3991 |03.11.2019 Манолова призова: Столичани, гласувайте!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads