Реклама / Ads
0| 4400 |27.03.2015 НОВИНИ

Елена Маркова оглавява Агенцията по вписванията

.
Сградата на Агенцията по вписванията
Елена Маркова, която досега беше заместник- директор на Агенцията по вписванията, от днес оглавява институцията. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.Досегашният шеф Венцислав Спиридонов беше уволнен в четвъртък заради установени редица нарушения при управлението на агенцията - организацията на работа и дейността на длъжностните лица по вписванията.
 

Проверката е започнала през февруари със заповед на премиера Бойко Борисов и е продължила до 21 март. Установени са били вписвания в търговския регистър извън установеното работно време, откази за вписване, които впоследствие са били отменени, нарушения при възлагане на обществени поръчки, включително формално приемане на дейности по проекти, финансирани със средства по ОПАК.

 

"Налице е трайно утвърдена практика длъжностите лица по регистрация да вписват/обявяват актове по партиди на търговци в ранните и късните часове на денонощието (между 00:36 ч. и 03:16 ч.). Установени са случаи на извършването на търговска регистрация в нощните часове на деня – между полунощ и 7.30 сутринта, както и във вечерните часове – между 19 и 23.49 часа, без да е обяснена причината за това", пишат от министерството на правосъдието.

 

Комисията установила влизане в сградата на агенцията между 04:40 ч. – 06 ч., когато са били извършвани и вписвания по партиди на търговци.

 

Въведени са незаконосъобразни практики, като например срокът за вписване на заявленията в търговския регистър да започва да тече от датата на първото произнасяне на длъжностното лице, а не от деня, следващ деня на постъпването на заявлението, което противоречи на закона. Това води в някои случаи до разлика между датата на подаване на заявлението и датата на вписването в търговския регистър.

 

Повече от половината (52,5%) от обжалваните откази за вписване, са отменени от съда, което, според комисията, говори за липса на контрол.

 

Редица договори за техническа поддръжка на информационните системи на агенцията са сключени без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на закона, заради защита на класифицирана информация. Комисията не е получила двустранни приемо-предавателни протоколи или други документи, удостоверяващи надлежно изпълнение по договора, но пък е установено, че от изпълнителите не е изискано представянето на гаранция за изпълнение, която да обезпечава това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4138 |23.03.2015 Пребиха служител на „синя” и „зелена” зона . 0| 4191 |19.01.2015 Оправдаха бившия кмет на Елена . 7| 4632 |14.01.2015 Свиленски: БДЖ се води целенасочено към фалит . 23| 6230 |08.12.2014 Бинев с маньовър: оглавява спортната комисия в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads