Реклама / Ads
23| 6880 |11.06.2013 НОВИНИ

Елеонора Николова: В БОРКОР се цели срив на независимостта

.
Елеонора Николова, директор на БОРКОР Източник: Булфото
Колкото повече бумащина, толкова повече корупция. Законът за обществените поръчки (ЗОП) е изпълнен с административни тежести. Те заемат от 80 до 95%.
 

Това заяви в „Лице в лице“ директорът на БОРКОР Елеонора Николова.  Правим риск анализи в сферата на противодействие на корупцията и организираната престъпност, където те се припокриват. Отначало очакваха от нас да слагаме белезници. След като обаче стана ясно, че сме аналитичен екип, се отдръпнаха от нас.

Зад решенията на правителството и парламента според Николова трябва да стоят анализи, които да посочват възможните корупционни гнезда и портали, за да бъдат „запушени“ те още на ниво законодателство.

„Законът за обществените поръчки е изпълнен с административни тежести. Те заемат от 80 до 95%. Колкото повече бумащина, толкова повече корупция. Ние предлагаме процедурата по администриране на участниците да се извади отделно от самата процедура по ЗОП. Давам ви за пример Българска строителна камара, където са регистрирани всички фирми, годни да изпълняват обществени поръчки в сферата на строителството. Ние искаме с браншовите организации да направим регистър, който да е изведен от процедурата по ЗОП. С тази своя регистрация те ще могат да участват във всички обществени поръчки“, разясни Николова.

„Ние сме мозъчен тръст, малка йерархия от хора, представители на различни институции. Те са командировани при нас. Ние не сме създадени, за да се харесваме на един или друг, а да мислим заедно и да даваме модели на решение“, защити работата на центъра Христо Смоленов, директор „Анализи и развитие“ в БОРКОР.

Елеонора Николова поясни, че за 2008-2012 г. са анализирали обществени поръчки за над 31 милиарда лева. Според нея БОРКОР е подложена на емоционални атаки, които целят срив на независимостта на центъра.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6289 |04.03.2013 Петко Сертов уволнен от БОРКОР . 65| 8219 |30.07.2012 Елеонора Николова: Знае се кои магистрати са подкупни и кои не . 121| 5891 |12.07.2012 Елеонора Николова: Гордея се, че съм в БОРКОР! . 25| 6873 |11.07.2012 Центърът "БОРКОР" похарчил над 2 млн лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads