Реклама / Ads

65| 7454 |30.07.2012

Елеонора Николова: Знае се кои магистрати са подкупни и кои не

.
Елеонора Николова
Във всеки съд и прокуратура се знае кои колеги вземат подкупи и кои се подчиняват единствено на закона. Има заснети магистратски хотели и палати, които не могат да бъдат обяснени с доходите от заплати. Както във всяка общност, така и при магистратите има качествени и некачествени хора.
Лошото е, че гилдията мълчи за нещата, които се знаят. Това заявява Елеонора Николова, и.д. шеф на БОРКОР. пред в. „24 часа”.

Тези случаи далече не са толкова многобройни, каквито легенди се носят. Конституцията дава ясни гаранции за независимостта на магистратите. Те са несменяеми и имат функционален имунитет. Такива гаранции няма разписани за нито една друга система. За съжаление някои магистрати придобиват чувство на недосегаемост.

Обстоятелството, че членовете на ВСС не избират най-качествените и подготвени магистрати за ръководители, им изигра лоша шега.

Ако ВСС се придържа към критериите за избор на ръководители, ако са публични мотивите защо един от кандидатите е предпочетен пред останалите, а вотът е явен, то обществото и гилдията няма да имат съмнение в избора, смята Николова.

Публичният дебат за качеството на магистратските актове не може да се отчете непременно като политически натиск. Има критики към работата им, но отсъствието на гласа на ВСС създава впечатление за неравнопоставеност.

От момента, в който върху този ВСС легна сянката на Красьо Черничкия, членовете му вече не можеха да бъдат убедителни. Орган, в който няма доверие, няма как да създава политики. Бе мъчително да се чака краят на мандата на този състав. За съжаление конституцията не позволява отзоваване на членовете на ВСС преди изтичане на мандата им.

Има неубедителни решения на българските съдилища.
Ще призная, че не мога да обясня на съпруга си, който е химик защо първата инстанция налага присъда от 14 г. лишаване от свобода, а втората се произнася невиновен. Примерът, който давам е по делото срещу Валентин Димитров (известен още като Вальо Топлото, бивш шеф на столичната Топлофикация, б.р.). Има и друг - процесът срещу т. нар. Братя Галеви. Първоинстанционният съд в Кюстендил ги призна за невиновни, а втора инстанция ги осъди на 5 и на 6 г. лишаване от свобода, но пропусна да наложи адекватна мярка за неотклонение. Такова драстично разминаване предполага пороци в работата на съдилищата.
В този смисъл ЕК посочва, че ВКС трябва по-често да излиза с тълкувателни решения, които да уеднаквяват практиката на съдилищата, категорична е Николова, която има дълъг стаж в правораздавателната система, била е и депутат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Елеонора Николова: Гордея се, че съм в БОРКОР! 121| 5293 |12.07.2012 . Уорлик още не знае кога ще си ходи, но сипе похвали 9| 5307 |11.07.2012 . Елеонора: Насилието става изход за българина 8| 5181 |03.07.2012 . Елеонора: Крият нещо от нас за смъртта на Мирослава 26| 6705 |10.06.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ