Реклама / Ads
0| 4866 |29.05.2018 НОВИНИ

Емблематичната сграда на пл. Възраждане пак е застрашена?

.
Емблематичната сграда на пл. Възраждане, чието събаряне успяхме да спрем преди 2 години, преди няколко дни осъмна с чисто нова строителна ограда. Дали това не е началото на края?
 

Сградата, някога била първото вариете в София и най-големият и модерен театрален салон в България, от няколко години е заплашена от унищожение, за да отстъпи място на 12-етажен хотел. Въпреки, че подадохме сигнал в прокуратурата и въпреки че Министерство на културата откри нарушения при документацията - нито чухме, нито видяхме някоя от институциите да се впечатли или да поиска да защити тази сграда.

 

Екип на "Спаси София"  подаде сигнал до Боил Банов, министър на културата, в който настояваме за информация какво се предвижда - събаряне или ремонт. В сигнала любезно напомнихме на министъра, че сегашната сграда е възстановена от пожар през 1940г. с парите и труда на хиляди софиянци и тя принадлежи на града ни. Обърнахме му и внимание, че нейният статут на защита е бил с национално значение, докато на едно злощастно заседание на Националния съвет за опазване паметниците на културата от 03.07.2003, статутът е свален до най-ниската категория за защита - "за сведение".

 

Иронично звучат думите на тогавашния директор на института за опазване на паметници на културата арх. Георги Угринов, според който сградата няма нито историческа, нито архитектурна стойност. Думи на човек, разследван за престъпление по служба от прокуратурата, заради издаване на положителни становища за строителство. Сега е моментът и да припомним, че до 2002г. сградата е публична собственост, след което при неясни обстоятелства Българска фондова борса я продава... Само година по-късно статутът ѝ е свален.

 

Каква ще е съдбата на кино Възраждане предстои да разберем, но уви, практиката показва, че битката между паметниците на архитектурата и бизнес интереса почти винаги завършва с багери. И така до следващата сграда.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7275 |23.05.2018 Д-р Болтаджиев за Фрог: Отказва се лечение на онкоболни с възраждането на здравната карта на Москов . 19| 8544 |12.02.2018 Лидерът на ”Възраждане”: Самоубиваме се, България изчезва след 10 години . 7| 5180 |11.02.2018 Протест пред сградата на БНТ срещу Емил Кошлуков . 1| 4537 |23.01.2018 Здравното министерство и касата се местят в нова сграда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads