Реклама / Ads
8| 6043 |21.09.2010 НОВИНИ

Емиграцията издържа България

.
Източник: в.
Над 1,2 млрд. Са изпратили през миналата година българите в чужбина към роднини и близки в България. Това сочат резултатите от изследването на институт „Отворено общество".
 
Трансферите от постоянно живеещите в чужбина българи на практика не са засегнати от кризата, заяви Георги Стойчев, изпълнителен директор на института.

Паричните трансфери от български емигранти по време на кризата са повече от усвоените средства от еврофондовете, съобщи още Стойчев. Техните пари по думите му допринасят съществено за финансовата стабилност в България. От страната излизат повече хора, отколкото влизат, показват още данните на Отворено общество.
Основната причина за емиграцията е значителната разлика в заплащането в България и на запад, посочи още Стойчев. Около 14 пъти, по данни на Евростат, е разликата в заплащането у нас и в чужбина. Според Стойчев емиграцията няма да намалее, докато не бъдат намалени разликите в нивата на заплащане.

Парите, изпращани от емигрантите за техните семейства се изразходват за храна, сметки, медицинско обслужване, образование.
От „Отворено общество" посочват още, че трансферите от емигранти са мощни компенсаторни механизми за намаляващите преки чуждестранни инвестиции в условията на икономическа рецесия, но те не са лекарството, което ще замени реформите, финансовата дисциплина и енергичния растеж.

Очакванията, че кризата ще върне емигрантите обратно в България не се потвърждават от данните на „Отворено общество". Българите в чужбина не очакват въпреки кризата и в развитите западни страни да намерят по-добри перспективи в България.
Безработицата в Европа от началото на кризата значително се увеличи, заяви от своя страна и Георги Ангелов, експерт от института „Отворено общество". По думите му преди кризата се е наблюдавал постоянен поток на емигранти към развитите страни, с кризата се наблюдава известен спад - два пъти по-малко българи напускат страната.
Увеличава се обаче броят на българските студенти в чужбина - за 9 години от 1998 до 2007 г. когато страната ни стана член на ЕС, значително се е увеличил броят на учещите на запад: от 1.9% от общия брой студенти през 1998, през 2007 година той е вече 8.3%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8186 |20.09.2010 Т. Батков: Офицер от ГДБОП изведе Артур от България . 16| 5245 |19.09.2010 А. Ангелов: България трябва да възроди оръжейната си индустрия . 12| 6414 |19.09.2010 Кр. Каракачанов: Грамотен човек не може да говори за македонска нация в България . 8| 5485 |16.09.2010 Б. Борисов: В Шенген България може да влезе и сама, без Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads