Реклама / Ads
10| 7170 |21.10.2013 НОВИНИ

Емил Димитров купувал дървесина по-евтино от "бедните баби"

.
Емил Димитров - съучредител на БАСТА, бивш депутат от ГЕРБ Източник: Булфото
Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е изкупувал дървесина на цена между пет и шест пъти по-ниска, отколкото гражданите. Това заяви пред bTV бизнесменът и председател на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков.
 


  Джоков представи документи от Изпълнителната агенция по горите, според които цялата дървесина от горското стопанство в Етрополе е изкупувана от фирмата „Медикет", която е била собственост на Емил Димитров преди да стане депутат в 41-то Народно събрание. Заради държавния си пост той прехвърля собствеността на майка си Елеонора Димитрова.
 

След проверка в началото на април тази година Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи, че депутатът е бил в конфликт на интереси заради лобистки поправки в Закона за лова и опазването на дивеча, чиято цел е била финансова изгода за свързаната с него фирма „Медикет".
 

Според цитираните от Димитър Джоков данни през 2009 г. фирмата е купила 6000 куб. м дърва на цена от 6,15 лв., която включва както строителна дървесина, така и дърва.

„През 2010 г. Емил Димитров попълва 36 000 кубика дървесина по малко над 5,67 лева. По това време социално слабите баби купуват дървесина за 36 лв. Цената за пространствен кубик е около 2 лв. - т.е. разликата в цената е между три и шест пъти", посочи Джоков.
 

„Връщаме се в миналото, за да не може хора с нисък морал да заемат такива постове в бъдеще", заяви бизнесменът.
 

„През последните две години в търговията с дървесина влязоха фирми на 25-годишни лица, които тръгнаха от нулата, а изведнъж извадиха милиони. В единия случай става дума за 6 млн. лв., а в другия - 3 млн. лв.", каза още той.
 

„Такава централизация и монополизация на сектора не е имало в последните 50 години. Това стана след редица лобистки промени в законите", допълни той и заяви, че двама души посочват кой да работи в сектора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5426 |21.10.2013 Циганско лято поне до Димитровден . 7| 5808 |20.10.2013 Емил Хърсев: Да се ограничи насилието при събирането на бързите кредити . 19| 7259 |08.10.2013 Емил Димитров потвърди, че Цветанов го заплашвал . 31| 5467 |03.10.2013 Мартин Димитров предрече Виденова зима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads