Реклама / Ads
22| 8333 |26.06.2020 НОВИНИ

Емил Караниколов взе на „ръчно управление“ еврофинансирането за бизнеса

.
Министърът на икономиката Емил Караниколов и вицепремиерът по еврофондове Томислав Дончев
Стотици компании са поставени в позицията на заложник на Министерството на икономиката, на което е поверено управлението на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Тоталната липса на информация, спирането на процедури за кандидатстване, неподписване на догорите със спечелили финансиране дружества са само част от проблемите. Ръководеното от министър Емил Караниколов ведомство сякаш е хванало в мъртва хватки жизнеспособния бизнес у нас, а страхът от репресии, ако си позволят да дадат гласност на скандалния проблем, е гаранция, че управляващите ще направят каквото им е угодно.
 

По данни на ИСУН – системата, която дава информация за изпълнението на програмите в реално време, се вижда, че към 26 юни 2020 – 6 месеца преди края на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, договорените средства са 76,77%  от парите по европрограмата за България. Реално изплатените са едва 50,61%.

 

Наскоро е извършена рокада в ръководството на управляващия орган (УО) на европрграмата. Директорът и зам.-директорът й са си разменили местата, а един от колегите им е отстранен. Източници на Фрог от икономическото министерство разкриха, че кадровата промяна е свързан и с разследването на прокуратурата на европроектите, заради които с обвинение се сдоби Александър Деянов–Скилър, а в ареста продължават да са сестра му Лиляна Деянова и съдружникът й Мартин Димитров. Не е ясно дали обаче това е причината за тоталната мъгла в която се държи в момента бизнесът, който очаква помощ и подкрепа в условията на криза.

 

Бизнесът е принуден да мълчи

 

 „Случващото се с програмата през последните 6 месеца, будят съмнения за действия с нечисти подбуди, а непоследователни действия и бездействия на управляващите създават предпоставки за корупционна среда. Разочарованието и дори омерзението, което предприемачите изпитват в момента, е резултат от тоталната липса, както на информация, така липсата на подкрепа след  внезаптните трудности от непредвидената ковид криза. Единствено се разбра, че има промяна в ръководството на управляващия орган (УО) в Министерството на икономиката.  Упорито се говори, че министърът, въпреки че би следвало да няма пряка намеса в работата на този орган е взел европрограмата на „ръчно управление“.“, алармира пред Фрог Нюз експерт по европроекти и консултант по оперативната програма, насочена към бизнеса у нас, който помоли да не публикуваме името му.







„Никой не знае нито какво се случва, нито какво да предприеме. Немислимо е някой да си позволи да говори публично или да поиска сметка на управляващите. Никой не знае как, за кого и за какво ще отидат огромните европейски средства, които държавата ни трябва да усвои до края на годината. В ход се променя характерът на програмата – основната й цел винаги е била да подпомага инвестиционния процес на българските предприятия за повишаване на конкурентноспособността им. В момента се приемат само документи по две процедури за микро, малки и средни предприятия, които финансират оборотни средства за фирмите.“, каза още експертът.

 

По думите му от Министерството на икономиката твърдят, че всички пари ще бъдат насочени към фирмите за преодоляване на последствията от COVID пандемията. Информация обаче за размера на наличния ресурс и начина му на разпределение няма.

 

„В рамките на три месеца от март до юни, УО се люшка в решенията си от едната в другата крайност – ще има – няма да има! Предприятията, които дълго време чакаха решения, подкрепящи инвестиции в оборудване и иновации вече са напълно обезверени, че ще имат възможност да изпълнят своите инвестиции, които са в полза на българската икономика. Несъмнено, подобни действия от страна на УО, с обещания за процедури и рязкото им прекратяване в последните дни до крайния срок, се отразяват негативно. От началото на на 2019 г. става все по-ясно, че в тази европрограма няма никаква сигурност.“, каза още експертът.

 

Припомняме, че в края на март, в разгара на истерията около коронавируса у нас и по света, имаше индикации, че правителството се подготвя да затвори оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Опасенията на бизнеса тогава бяха свързани с предполагаемото намерение на управляващите средствата от програмата да бъдат пренасочени за кредити, които да се дават от Българската банка за развитие (ББР).

 

 

Какво се случва с процедурите по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

 

Изложената по-долу фактология показва непрекъсната промяна в решенията на управляващия орган на програмата, чиито принципал е Министерството на икономиката. Нека не забравяме, че в ресора на вицепремиерът Томислав Дончев са европейските фондове у нас.







Процедура „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“ се бави вече година и половина. Процедурата е планирана за обявяване през декември 2018 г., но първоначално преместена за месец юни 2019 г., после за септември 2019 г. и накрая за декември 2019 г. На 13.02.2020 г., дългоочакваната процедура е обявена от УО на Министерството на икономиката, но в последните дни преди крайния срок, цели 76 дни след отварянето й, неочаквано е прекратена. Въпреки трудностите на фирмите, предвид настъпилото извънредно положение вследствие на епидемията COVID-19, по процедурата успяват да подадат проектни предложения 127 компании. Несъмнено, до крайния срок поне още толкова фирми са можели да се включат. Така са налице минимум 250 излъгани фирми, които са вложили неимоверни усилия, за да подготвят инвестиционни предложения, базирайки се на оферти за оборудване от производители от цяла Европа, в условията на пандемия.

През месец май 2020 г., ревизираната процедура „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“ отново се пуска за второ обществено обсъждане в периода 12 - 19 май 2020 г. след одобрени вече методология и критерии за подбор. Дата на обявяване, посочена в ИСУН 2020 (Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България) е 26.05.2020 г., но към 26.06.2020 г., т.е. месец след общественото обсъждане, все още не е отворена. Източниците ни от МИ споделят, че едва ли ще има прием на проекти по тази процедура, а какво ще се случи с предвидените  85 млн. лв. също не е ясно.

 

По процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“ компаниите кандидатстват до май 2019 г. за инвестиции в машини и оборудване, които да подобрят производствените им процеси. Внесени са 1532 проектни предложения от фирми – производители в България. Бюджетът на процедурата осигурява финансиране на 340 проекта на обща стойност над 143 милиона лева (143 285 085,82 лв. е точната сума). В т.нар. „резервни списъци“ остават повече от 1000 компании  с високо оценени проекти, за които не достигна финансиране.

Според данните от страницата на УО към 9 март 2020 г. са сключени договори с едва 323 предприятия, като стойността на безвъзмездната финансова помощ е 138 799 301,35 лева.







В края на април, Комитетът  по наблюдение на програмата взема решение да финансира още проекти от резервните списъци с малко над 65 млн.лв. Това са остатъци, свободни, неусвоени, спестени пари в последната година на референтния период, които следва да се договорят с компаниите до края на 2020, за да не бъдат загубени. Планираното увеличение на бюджета позволява финансиране на още около 120 компании, които могат да направят инвестиции в машини и оборудване. В периода 22-27 май 2020 г. са изпратени покани до всички, за които достига допълнителният ресурс. Малко преди крайния срок за представяне на документи УО стартира процедура по отмяна на уговорения час, чрез телефонни обаждания. Това се случва след като голяма част от поканените предприятия са дали документите си за подписване на договори и са получили обаждане за конкретна дата и час, на които трябва да се явят за фактическото разписване на договора.  В крайна сметка – подписването на договори с планирания бюджет от  над 65 млн. лв. се стопира внезапно. Над 100 компании, които работят по инвестиционните си проекти от началото на 2019 г. са за пореден път излъгани държавната администрация.

 

Повече от  месец след отваряне на процедурата „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19„ са одобрени 1760 проекта от постъпили 27 619 предложения. С този темп на разглеждане, последните проекти ще бъдат разгледани след две години, въпреки че процедурата се рекламираше широко от управляващите като бърза ликвидна подкрепа.  От одобрените до сега 6.4% от кандидатствалите, няма нито един проект, който да е получил реално безвъзмездната финансова помощ. 

 

Процедура „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID 19“ все още не е стартирала. Условията и се обявяват за втори път за обществено обсъждане. Процедурата е насочена към средните предприятия в България (с персонал 50-250 човека) и предвижда до 150 000 лв. помощ за оборотни средства. Притеснителното тук е, че 30% от тежестта на оценката е изцяло субективна и оценителната комисия ще преценява на кого какви точки да присъди при условие, че правилото „първи внесен – първи по право“ вече не важи.

 

Това, което се случва с тези евросредства към днешна дата лишава бизнеса от подкрепа и го принуждава да работи в тотално непредвидима административна среда.  Публичното говорене по темата автоматично ще лиши всеки предприемач от евентуалното финансиране на проекта му. Това е удобно за Министерството на икономиката. Но дали всички ще искат да мълчат?

 

Очаквайте продължение.

По темата работи Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5760 |24.06.2020 Емил Кошлуков обвинява Горан Благоев, СЕМ го защитава . 7| 5023 |21.06.2020 Емил Димитров: В МОСВ има нерешени проблеми от 2014 г. . 21| 6686 |21.06.2020 АЕЖ: Емил Кошлуков да обясни какво се случва с предаването ”Вяра и общество”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads