Реклама / Ads
33| 7340 |26.11.2013 НОВИНИ

Емил Костадинов: Посегателство на субсидиите на партиите ще ги тласне в ръцете на олигархията

.
Всяко посегателство и ограничаване на държавната субсидия на партиите и на възможностите за тяхната текуща оперативна и техническа дейност ще ги тласне в ръцете на олигархията. Това ще струва много по-скъпо на всички нас, като български граждани. Това заяви в ефира на TV 7 народният представител от ПГ на КБ Емил Костадинов.
 

Той обясни, че ако няма партийна субсидия, парите няма да бъдат публични и няма да подлежат на контрол от контролните институции, съгласно Закона за политическите партии. "По този начин ще изпратим партиите в сивия сектор и този, който дава парите, ще поръчва определено политическо поведение", категоричен бе депутатът. Той обясни, че партийната субсидия, на база парламентарни избори 2013 г., е около 38 млн. лв., за всички партии, които получават такава: 4 парламентарно представени и другите 6, които са преодолели 3% бариера. Той припомни, че когато е приет Законът за политическите партии, е проведена сериозна дискусия и анализ, съгласно които е възприет вариант, при който максимално са ограничени вариантите и размерите за предоставяне на дарения от юридически и физически лица, много по-ниски от възприетите в повечето европейски страни. По думите му начинът на финансиране на политическата дейност, който той е защитавал, преди да има активна позиция в политиката и който се е наложил в страните, в които има  солидна демократична традиция, безпокои една част от обществото, която иска да доведат партиите при себе си.

"Сегашният начин на финансиране на партиите позволява всеки ден да се контролира всеки един разход. Някой се притеснява, че парите на партиите могат да бъдат ежеминутно контролирани. Ние искаме явно, публично, прозрачно и подлежащо на непрекъснат контрол финансиране на партиите и нашите годишни отчети са публично достояние. Другите явно предпочитат други схеми, но злоупотреба с тези пари не трябва да има", каза още той.

97,5% от приходите на БСП са от държавната субсидия и те са максимално децентрализирани.Костадинов обясни, че текущата политическа дейност изисква своите разходи и ПП БСП има структури във всички 265 общини в страната, във всички региони и области. Според него партията в максимална степен децентрализира своите финансови средства за издръжка на регионалните и общинските си структури, което никоя друга не прави в същата степен. Той подчерта, че в структурите на БСП работят много високо подготвени специалисти, които работят при ненормиран работен ден и не защото получават високи възнаграждения, а защото имат своята кауза. " 97,5 % от нашите приходи са формирани от субсидията. Това дава възможност за пълен контрол върху разходите, а гражданите са заинтересувани именно от осъществяването на такъв контрол", заключи Емил Костадинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5439 |26.11.2013 К. Костадинов: Предложението за Пеевски не беше грешка . 12| 6999 |23.11.2013 Националистът С. Костадинов: Имигранти плашили с нож таксиджия . 10| 6742 |22.10.2013 Проф. Емил Ботев: Можем да очакваме земетресение със сила 8 . 10| 7173 |21.10.2013 Емил Димитров купувал дървесина по-евтино от "бедните баби"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads