Реклама / Ads
18| 5344 |03.07.2020 НОВИНИ

Емил Радев: Искаме да сложим край на вечните длъжници в България

.
Емил Радев
10-годишна давност за задълженията на физически лица предлагат управляващите. Мотивът - да се даде шанс на тези хора да започнат на чисто и да градят своята семейна икономика.
 

Това стана ясно от думите на Емил Радев пред bTV. Идеята е на коалицията, според която ще се реши проблема с фигурата на "вечния длъжник".

 

"Когато човек бъде осъден и цялото му имущество е разпродадено, обикновено остават още задължения. Нужно е да подадем ръка на тези хора, които бяха ударени и от кризата с COVID-19. Искаме да има 10-годишна давност за физически лица, които не са търговци. Искаме да има край за дълговете на физическите лица, когато те вече няма как да ги плащат. И това да става с едно просто заявление", коментира Радев.

 

По думите му такава практика има в страни като Белгия, Франция, Германия и прибалтийските държави.

 

"Съобразяваме се със срока, който е въведен от държавата за публичните задължения. Дълговете са за милиарди - става дума за задължения в размер на около 3 милиарда лева, които са били прехвърлени от банките към колекторите само за периода 2018-2019 г.

"Представете си колко още се дължи на лизингови компании, топлофикации и тн. Тези хора стават част от сивата икономика по този начин - това не е добре нито за тях, нито за държавата. Те не сключват нормални трудови договори, не може да придобият никакво имущество", отсече още Радев.

 

"В 99% от случаите след 10 години вече няма какво да вземеш на тези хора. От там нататък те не могат да растат, нямат обозрим период от време, за да започнат на чисто, да градят семейната си икономика. Каквото са имали - взето им е”, отсече Емил Радев.

Той коментира и разпространените твърдения, че е пътувал до Либия, за да преговаря с корабна компания по казуса "Бадр".

 

"Бил съм в Либия. Бил съм и в още 160 държави. Това не значи, че съм замесен в това търговско дело. Ако някой твърди нещо, има регистри в съдилищата - да каже къде съм бил ангажиран и от коя страна. Нито аз, нито кантората ми сме замесени. Всеки замесен е бил привикан от прокуратурата. Не съм имал интерес да преговарям с либийска корабна компания. Аз съм адвокат. Обикновено клиентите идват при нас, още повече за такъв казус. Нека да не правим спекулации и да оставим прокуратурата да разследва и съда да се произнесе. Нямам никакво отношение по този казус", категоричен беше Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5236 |03.07.2020 Радев: Няма да подкрепя бизнес, който дебелее от обществени поръчки . 11| 7821 |29.06.2020 Румен Радев: Прокуратура е заинтересована страна, не може да осигури независима експертиза на записите . 22| 8313 |26.06.2020 Емил Караниколов взе на „ръчно управление“ еврофинансирането за бизнеса . 5| 5081 |25.06.2020 БСП - София: Искаме общинско предприятие за чистота, което да функционира от следващия мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads