Реклама / Ads
2| 5878 |21.05.2020 НОВИНИ

Емил Радев: ЕК не е взела формалното решение да спре мониторинга, но той отпадна

.
Емил Радев
Мониторингът на Европейската комисия върху правосъдната система в България формално падна. Трябваше да има едно формално решение на ЕК за отпадане на мониторинга, но настъпи кризата с коронавируса и от европейския дневен ред бяха свалени всички останали теми, освен борбата с пандемията. В момента парламентът гледа основно мерки за ситуацията в здравно отношение. След като се изкара докладът в края на миналата година ЕК поиска мнението и на Съвета и на Парламента. Мнението им е, че мониторинговият механизъм приключва.
 

Това каза в предаването "Лице в лице" евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев във връзка с  документ на ЕК, в който се посочва, че все още страната ни има проблеми с преследването на корупцията по високите етажи и реформирането на съда и прокуратурата и заради това „продължава да наблюдава“ България през Механизма за сътрудничество и проверка – макар Жан-Клод Юнкер да обеща в края на мандата си, че мониторингът ще падне.

 

„През октомври 2019 г. на заседание на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка имаше два доклада – един за България, един за Румъния. И двете страни, от влизането си в ЕС, бяха подложени на този мониторингов механизъм. Ясно беше заявено: България изпълнила всички препоръки на ЕК във връзка със съдебната реформа, борбата с корупцията и върховенството на закона“, уточни Радев. 

 

По думите му в края на миналата година Европейският парламент също е подкрепил тезата на Комисията и е заявил, че България е изпълнила изискванията за отпадане на наблюдението. Той обясни, че е станало объркване заради грешно тълкуване на документ, който е чернова, а така се е създала фалшива новина, че мониторингът ще остане. 

 

Проблемите с корупцията и върховенството на закона присъстват при всяка една държава-членка на ЕС, посочи Радев. Той добави, че те могат да разклатят икономическия и фискалния ред в дадена държава и затова се настоява за Общоевропейски механизъм за върховенството на закона. 

 

„По едни и същи критерии трябва да се гледат държавите членки, а не както досега – дискриминационно и да се гледат България и Румъния, въпреки че има критики за Полша и Унгария“, уточни Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7608 |21.05.2020 Румен Радев: Трябва да изградим нова детска болница . 0| 7426 |19.05.2020 Румен Радев: Ако управлявах аз, нямаше да се краде . 0| 5059 |18.05.2020 Емил Караниколов: Държавните бензиностанции ще са балансьор в градовете . 0| 8401 |18.05.2020 Президентът Радев: Крупният бизнес дебелее от обществени поръчки и интимна близост с властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads