Реклама / Ads
5| 5856 |29.03.2019 НОВИНИ

Емилия Славкова за Фрог: От 1989 г. Турция се меси в делата на България

.
Турция се намесва многократно във вътрешното развитие на България. Така че, изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу не е нещо ново. То е направено на митинг пред избиратели и вероятно първият дипломат на южната ни съседка е искал то да произведе ефекта на предизборна бомба.
 

Но това изказване още веднъж доказва, че днешната турска външна политика продължава да залага на „сблъсъка на цивилизациите” за разпалване вражда между християни и мюсюлмани, но за укрепване и разширяване на турските ислямистки неоосманистки позиции. В тази линия може да се тълкуват и предизборните напъни на Лютви Местан за изпълнение на явно външна политическа поръчка с претоплената инициатива за регистриране турско национално малцинство у нас. Това заяви пред Фрогнюз тюркологът Емилия Славкова.

 

Дали има връзка гласуването на оставката на Цветан Цветанов и избухването на скандала? Знаем, че довчерашният депутат е борец за правата на мюсюлманите в България и практическият реализатор на политиката спрямо българските мюсюлмани. Той е неофициалната топла връзка в приятелското отношение на Анкара със София. Сега южната ни съседка ще трябва да му търси заместник.

Очевидно поведението на Цветанов в много отношения не е одобрявано от вицепремиера Томислав Дончев. През последните дни се забелязват силни стрели, отправени от вицепремиера  към него. Може да се предположи, че те не противоречат на посоката на натиск, упражняван от определени външни сили, за които  зам.-председателят на ГЕРБ не е желано лице. Все пак,  връзките на Томислав Дончев с влиятелни глобални среди не са тайна. Неговата идейна подготовка е свързана с техните философия, схващания и цели за днешния свят, посочва Емилия Славкова.

 

Призоваването на турския посланик във Външно министерство по повод изказването на Чавушоглу е български ход. Истина  или не, думите на Чавушоглу, така или иначе,  представляват намеса във вътрешния български процес.  Нека турският посланик отговори на въпроса защо негов министър си позволява да прави подобни изявления и доколко те отговарят на истината. Да се надяваме, че обществеността ще получи цялата информация от срещата на дипломата в МВнР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6190 |28.03.2019 Бабикян за Фрог: Със споразумението с ГЕРБ СДС затвърждава статуквото . 9| 5681 |25.03.2019 М. Андреев за Фрог: ГЕРБ е разкъсвана от проруско и пронатовско лоби . 43| 24523 |24.03.2019 Само във Фрог: Докато бил на молитвена закуска, Цветанов направил скъпарски круиз край Маями . 30| 11695 |23.03.2019 Само във Фрог: На форума с Цветанов в САЩ ще има още 17 999 делегати, много са студенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads