Реклама / Ads
13| 4919 |28.05.2013 НОВИНИ

Енергетиката - приоритет на приоритетите, според Плевнелиев

.
Източник: Булфото
Днес имаме ново правителство, утре то ще бъде гласувано в парламента - ако обичате: енергийна ефективност и инвестиции в устойчиви и зелени технологии са приоритет номер еднo.
 

Президентът Росен Плевнелиев дефинира въпросът на нова енергийна политика на България като "приоритет на приоритетите" и допълни, че сме длъжни да преосмислим начина, по който енергийната тематика в България е била адресирана в последните години, както и да преосмислим и предизвикателствата, които стоят не само глобално, но и пред самите нас.

Държавният глава определи енергийните приоритети заедно с европейският комисар по въпросите на климата Кони Хедегор по време на дебат в София за икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно и нисковъглеродно общество в България.

"Енергията в България е най-евтина в Европа, тя е три пъти по-евтина от цената на тока в Дания, два пъти по-евтина от цената на тока в Англия, в Германия - защо тогава хората излязоха да протестират срещу високи сметки за ток, какво се случи, какво се обърка в нашите стратегии, така че въпреки поддържането на най-ниската цена, хората да бъдат толкова недоволни", попита президентът, допълвайки, че вярва, че причината за това са неправилните приоритети, предаде бТВ.

Плевнелиев изрази задоволство, че България има ясни цели, като посочи, че те са изпълними до 2020 г. Дали сме заявка за 16% дял възобновяеми енергийни източници до 2020 г., 20% подобряване на енергийната ефективност и с 20% по-малко емисии от парникови газове.

Плевнелиев подчерта, че в ЕК винаги е била обективен и коректен партньор, а не началник или някой, който само да ни сочи проблемите. По думите на еврокомисарят в България енергията се използва много неефективно и за дадена нужда е необходима 4-5 пъти повече енергия в сравнение със средното за Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6046 |22.05.2013 Марин Райков: Енергетиката беше пред финансов банкрут . 21| 4821 |08.05.2013 Станишев: Приоритет на БСП е да съживи икономиката . 47| 5778 |02.05.2013 Делян Добрев: Румен Овчаров е главен виновник за енергетиката . 70| 5521 |23.04.2013 Я. Янев настоява за реакция на Прокуратурата по повод корупционни схеми в енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads