Реклама / Ads
4| 4422 |22.02.2019 НОВИНИ

Енергийната бедност в България е ”екстремна”

.
Хората, които пестят парно и ток, защото не могат да си плащат сметките, е ”екстремно” висок.
В България енергийната бедност е ”екстремна”. Това се твърди в доклад позовавайки се на ново изследване на Open Exp - базирана в Париж организация с фокус върху устойчивото развитие.
 

България е шампион в Европейския съюз по енергийна бедност. Това показва ново изследване на Open Exp - базирана в Париж организация с фокус върху устойчивото развитие.

 

Според изследването в България, а също и в Словакия и Унгария, делът на хората, които пестят парно и ток, защото не могат да си плащат сметките, е "екстремно" висок. На другия полюс са Швеция и Финландия, съобщава Сега.

 

"Енергийната система в България е изключително централизирана, остаряла и има огромни загуби при пренос. А ако искаш да произвеждаш сам електричеството, което използваш, се сблъскваш с тежката и скъпа административна машина", коментира Генади Кондарев от "За Земята". Друга причина за лошото представяне на страната ни е, че много бедни домакинства се топлят с каквото им попадне и обикновено печките и горивото, което използват, са ниско ефективни и силно замърсяващи.

 

От общо 28 държави 17 имат осезаем проблем с енергийната бедност. Разходите на семействата за електричество растат, като това е най-видимо в домакинствата с ниски доходи. За тях разходите за сметки между 2000 и 2014 година са нараснали с 33%.

Държавите с ясни и стриктни строителни правила се представят по-добре, а последните в класацията се изправят пред липса на комфорт не само през зимата, но и през лятото заради високите температури.

 

Показателите, които се следят, са влага в жилищата, цена на енергията за домакинствата, липса на възможности домовете да се поддържат комфортно топли или прохладни според сезона. Заключенията на проучването са, че в по-бедните страни членки по-голям дял от населението зъзне през зимата.

 

"За да се избегнем превръщането на хората с ниски доходи в жертви на цените на електричеството, правителството трябва да направи възможно домовете им да са енергийно позитивни — т. е. да произвеждат повече енергия, отколкото потребяват", казва Ямина Сейхиб, старши анализатор и автор на изследването на Open Exp.

 

Държавите с ясни и стриктни строителни правила се представят по-добре, а последните в класацията се изправят пред липса на комфорт не само през зимата, но и през лятото заради високите температури. Отличници в класацията са Швеция и Финландия, което показва, че социално-икономическите фактори имат по-голяма роля, отколкото метеорологичните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4252 |21.02.2019 Експерт: България е с най-ниска безопасност на жп превоза в ЕС . 27| 23314 |21.02.2019 EURACTIV: Таен политически съюз дестабилизира управлението в България . 11| 4608 |18.02.2019 Георги Марков: България няма да се откаже от Дядо Коледа и мама и тате . 7| 4475 |17.02.2019 Тереза Мей е поискала от България подкрепа за Брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads