Реклама / Ads
56| 5455 |06.09.2013 НОВИНИ

ЕНП дава рамо на протестите в България

.
Европейската народна партия (ЕНП) излезе с резолюция относно ситуацията в България, като в документа се изразява подкрепа към протестиращите в страната.
 

Ето резолюцията:

Европейската народна партия (ЕНП):

Следи с голямо безпокойство политическите събития в България, които последваха проведените през май тази година предсрочни парламентарни избори.

Осъжда безпрецедентно агресивната и манипулативна предизборна кампания, в резултат на която бе сформирано коалиционно правителство от социалисти и либерали и чието одобрение и съществуване е възможно благодарение на парламентарното поведение и подкрепа на радикалната анти-европейска и ксенофобска партия "Атака".

Изразява огромно разочарование по отношение на опитите на управляващата коалиция да назначи на ключови управленски позиции лица със съмнителна професионална и морална репутация, които провокираха масовите протести, продължаващи вече повече от два месеца.

Счита за "политическа чистка" уволнението нa експерти в държавната администрация, получили високата оценка на гражданското общество и бизнеса заради изграденото от тях ефективното публично партньорство, и смяната им с лица близки до управляващите партии.

Е притеснена от индикациите за отказ от консервативната фискална политика, водена от България досега, наложени с изменения в бюджета, с които се увеличават дефицитът и дългът.

Не одобрява популистките анонси за отказ от реформи и връщане назад от вече извършени такива, като например реформите свързани с пенсионната система.

Изразява тревогата си във връзка с инцидента от миналата седмица, при който органите на МВР в област Варна - без да посочват причини - са изискали от местните структури на един от нашите членове да предостави данните на постъпилите в партията през първите шест месеца на тази година.

Поради тези причини, ЕНП:

- приветства като легитимни мирните протести на българското гражданско общество срещу управленските методи на коалиционното правителство и липсата на прозрачност, които намират най-видимо изражение в кадровата и бюджетната му политика и осъжда опитите за провокации срещу протестиращите;

- настойчиво подчертава, че политическата криза в България заплашва демократични ценности и принципи в ущърб на бизнеса и гражданското общество в България и в Европейския съюз като цяло;

- смята, че нови неманипулирани избори са единственият изход от сегашната деструктивна политическа безизходица, които ще възвърнат доверието на голяма част от българското общество и европейските партньори в българските институции.

    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5100 |06.09.2013 Цецка Цачева: ГЕРБ даваше пари на депутатите, когато бяхме извън парламента . 58| 4958 |05.09.2013 МВР дава на прокурор 11 от буйствалите протестиращи вчера . 37| 5882 |31.08.2013 Сакскобургготски дава акъл и автографи . 10| 6381 |29.08.2013 Полицаи били инспектирани от жените си на протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads