Реклама / Ads
2| 4971 |04.01.2011 НОВИНИ

Епидемия от Хепатит А и в Хасково

.
Повишена заболеваемост от хепатит А е отчетена през изминалите дни и в Хасково, доктор Снежана Иванова от РИОКОЗ в града.
 

Само за последните десет дни са регистрирани 91 болни от жълтеница. Най-много разболели са приети в инфекциозно отделение на Хасковската болница около коледните празници.

В момента в болницата са 87 души. Не достигат леглата в инфекциозното отделение и затова болните се настаняват в урологичното и физиорехабилатационното отделение.

Болните са от различни региони на града, различни социални групи и затова не може да се говори за епидемия, а за повишена заболеваемост, коментират епидемиолозите.

Същевременно само за изминалия ден в Стара Загора са регистрирани нови 53-ма души, болни от хепатит А.Всички те са постъпили в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". По този начин броят на заболелите в Града на липите надхвърля 200 души.

Според РИОКОЗ в Стара Загора епидемия в града няма, а има "епидемиологично разпространение на заболяването".
"За мен това си е епидемиологичен взрив. Единственото инфекциозно отделение е в нашата болница и то е с 40 легла, а пациентите са ни над 200 души. Болшинството заболели са от града, има единични случаи от Казанлък, Гълъбово като сред болните няма роми”, обяви директорът на болницата в Стара Загора Николай Колев.

Инкубационният период на заболяването е 28-30 дни средно, като може да варира от 15 до 50 дни.
“В Стара Загора заболеваемостта от хепатит А е епидемична. Обявяването на епидемия обаче при тази група болести е неприложимо”, коментира националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

“Хората са най-заразни, преди да пожълтеят. Носителите на заболяването са заразни още по време на инкубационния период. Тези, които са вече в болница, не са толкова заразни”, обясни проф. Кожухарова.

Тя подчерта, че проблемът с високата заболеваемост от хепатит А не е само в Стара Загора, защото от януари до ноември 2010 година в страната са заболели с 800 души повече от 2009 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6465 |03.01.2011 Епидемия от хепатит "А" пламна в Стара Загора . 0| 4437 |19.05.2010 Днес е световен ден за борба с хепатита . 2| 4357 |20.11.2009 Отмениха грипната епидемия . 5| 4916 |06.11.2009 България е в грипна епидемия от понеделник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads