Реклама / Ads
12| 6075 |04.11.2013 НОВИНИ

Епископ Тихон смъмри студента-богослов с 12 двойки

.
Източник: Булфото
На епископ Тихон трябва да му бъде обяснено, че Богословският факултет е част от Софийския университет - академична институция в демократична европейска страна, а не е институт на средновековна инквизиция. Мисля, че всички ние - преподавателите и ръководството на Софийския университет имаме задължението да помогнем на развихрилия се йерарх да възприеме уважително отношение към Университета и неговите традиционни академични свободи, пише във Фейсбук Минчев.
 

Разправата на епископ Тихон с протестиращ студент-богослов в сутрешния блок на Нова ТВ е образец за ретроградност на средновековен феодал, би камбаната на свой ред политологът Огнян Минчев.

В студиото на Нова гостуваха тази сутрин свещеникът и "ранобудният студент", бил камбаните на храма "Ал. Невски" на 1 ноември на своя глава, заради което е уволнен. Оказа се, че "ранобудният" има 12 двойки и е пред изключване.

Няма нищо по-богоугодно в Деня на народните будители от това да прозвучат камбаните на „Св. Александър Невски". Така студентът богослов Станислав Въчин коментира решението си да бие по собствена инициатива камбаните на храма в празничния ден и да развее националното знаме от камбанарията, което му донесе уволнение като иподякон в патриаршеската катедрала.

„Сметнах за редно на 1 ноември, когато имаше шествие на преподаватели, студенти и обикновени граждани, да се развее трибагреникът", аргументира се той.

„Не знаех, че има такива високопатриотични подбуди, каквито казва, но той няма абсолютно никакво право да бие камбаната на своя глава. Това е злоупотреба със служебно положение. Редът е ясен и категоричен. Дори аз, който съм председател на катедралата нямам право да бия камбаната, ей така, за да изразя гражданска позиция или защото намирам за добре", смъмри го епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храм-паметника.

„Църквата не може да вземе отношение към протестите по простата причина, че ние сме за всички и трябва да се грижим за това да ги събираме, а не да ги разделяме", заяви още председателят на църковното настоятелство на „Св. Александър Невски".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 4711 |06.08.2013 ГЕРБ смъмри „политическата метла” на БСП, ДПС и Атака . 29| 7406 |10.07.2013 Епископ Тихон: Хипотермия е убила дядо Кирил . 27| 5391 |11.09.2012 Бойко Борисов смъмри Израел: Ще се изправим срещу терористите, ако имаме доказателства . 65| 6124 |11.01.2012 Бойко пак смъмри археолозите, бавели АМ "Струма"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads