Реклама / Ads
3| 4586 |03.12.2019 НОВИНИ

Ердоган: Блокираме балтийския план на НАТО, ако не признае заплахи срещу нас

.
Реджеп Тайип Ердоган Източник: БГНЕС
Турция ще се противопостави на плана на НАТО за защита на балтийските държави, ако Алиансът не признае групировките, срещу които Турция се бори, за терористични, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган преди да отпътува за срещата на НАТО в Лондон.
 

"Ако нашите приятели в НАТО не признаят за терористични организации онези, които ние смятаме за терористични организации..., то ние ще застанем срещу всяка стъпка, която бъде направена там", предупреди турският президент, цитиран от БТА.

 

Ердоган заяви, че Турция очаква безрезервна подкрепа в борбата си срещу терористичните заплахи.


Турция е блокирала предложение на НАТО за защита на балтийските държави и Полша, докато не получи пълна подкрепа за борбата си срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

 

Според публикации в турските медии Анкара не е подкрепила документа, тъй като няколко държави са блокирали друг план, в който СЗН са упоменати като заплаха за националната сигурност на Турция. Начело на тези държави са били САЩ, пишат турски вестници.


Вчера източник от службите за сигурност заяви, че Турция не изнудва НАТО с отхвърлянето на плана за защита на балтийските държави и Полша. "НАТО е институция, в която Турция има пълни права на вето, политически и военно, и спазва процедурите", каза източникът.

 

Турция, Франция, Германия и Великобритания ще имат отделна среща извън официалните разговори на върха в НАТО. По думите на Ердоган те ще обсъдят преди всичко плановете на Турция да установи зона за сигурност в Североизточна Сирия, които към момента срещат критики от европейските съюзници на Анкара. 


Отделно Турция има спор с Гърция и Кипър за правата върху природните ресурси в Източното Средиземноморие. Ердоган каза, че ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Лондон.

 
Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК), но тези сили са подкрепяни от Запада като съюзник в борбата срещу групировката "Ислямска държава". На 9 октомври Турция предприе операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия срещу СЗН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4722 |13.10.2019 Ердоган: Няма да спрем военната операция в Сирия. Тръмп изтегля 1 000 военни от зоната . 19| 4950 |11.10.2019 Премиерът за заплахата на Ердоган: Бежанците ще съборят оградата и ще минат . 7| 5020 |10.10.2019 Ердоган: Еееей, Европейския съюз, стегнете се, че ще ви хвърля три и половина милиона бежанци! . 5| 4171 |09.10.2019 Ердоган: Започна операция ”Мирна пролет” в Северна Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads