Реклама / Ads
4| 4687 |07.01.2018 НОВИНИ

Комшийски шербет при откриването на църквата ”Св. Стефан” в Истанбул

.
Трябва да направим всичко възможно да нормализираме отношенията между Европейския съюз и Турция. Това каза при откриване на реставрираната църква ”Свети Стефан” в Истанбул премиерът Бойко Борисов. Откриването на църквата ”Св. Стефан” е послание към международната общност , посочи Реджеп Ердоган.
 
Ние сме велика, малка държава, но ако можем да помогнем в тази насока, ще, защото това е пътят. ...Трудно сме си представяли, че премиера на Турция, президента на Турция, вселенския патриарх, българския патриарх да сме заедно, не за да спорим, а зад гърба ни да има единственият в света, такъв паметник на културата - нашата религия да бъде уважавана. И всички ние, когато сме в Истанбул – като туристи и гости – да палнем една свещица. Благодаря на общината, благодаря и на Тайип. И той като кмет се е опитал да прави нещо. Бяхме в София и аз го помолих за възстановяването на църквата „Свети Стефан“. И той, както и за много други неща, за които е поемал ангажимент, си удържа на думата. За това му благодаря, каза още българският премиер.

"България от 1 януари е председател на ЕС. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Йълдъръм казва: Бият се мюсюлмани с мюсюлмани, мюсюлмани с християни, тероризъм има в големите европейски столици. Само заедно може да преборим този тероризъм... Да живеем заедно, да живеем в мир", каза още Борисов. Сигурен съм, че цяла Европа, а и Балканите, ще видят как една християнска и една мюсюлманска страна се разбират, София и Истанбул са градове, в които етническата толерантност е пример за подражание. В София на един квадратен километър имаме храмове на всичките големи религии и всички живеем в мир. Обикновено изселниците, смесените общности се използват за конфликти. Ние имаме редкия шанс, българските изселници, мюсюлманите в България да бъдат един мост на сигурността, да гарантират етническата толерантност, посочи Борисов.

След Борисов реч държа и турският президент Ердоган.

Това, че откриването на обновения български храм „Св. Стефан” в Истанбул се прави в период, в който България е председател на ЕС, е всъщност важно послание, което даваме на международната общност. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на церемонията.

Истанбул, особено с тази картина, която представяме днес, още веднъж показва на целия свят, че това е център на различните религии и култури, подчерта Ердоган.
Бойко Борисов в Истанбул: Много е трудно да се гради мир Това, че на Златния рог в Истанбул има възстановен български храм „Св. Стефан”, е прекрасно доказателство за добросъседството и разбирателството, заяви премиерът

Нашите прадеди винаги са осигурявали свобода на вероизповеданията в страните, които са завоювали. Винаги се е казвало: Вие сте свободни в своето вероизповедание и богослужението, каза турският президент.

„Реставрационната дейност беше много сложна и трудоемка. Бяха похарчени повече от 15 млн. турски лири, беше необходима много детайлна работа”, заяви Ердоган, който също благодари на екипа, извършил реставрацията.

„София и Истанбул са градове, в които действително етническата толерантност е пример за подражание”, каза българският премиер Бойко Борисов. „В София на един квадратен километър имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога. Всички ние живеем в мир”, изтъкна той.

„Обикновено смесените общности се ползват за натиск и за конфликти. Ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници, мюсюлманите в България да са мост на приятелство и да гарантират сигурност на етническата толерантност”, заяви министър-председателят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5480 |05.01.2018 Клипът за Българското европредседателство – шербет за влюбени . 2| 8621 |09.12.2016 Само във Фрог: Изкуствена роза на паметника на загиналите ченгета, скандал при откриването му . 0| 4268 |27.07.2016 Без Дилма Русеф на откриването на игрите в Рио . 6| 4263 |25.05.2016 Ремонтират магистрала „Марица” година след откриването й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads