Реклама / Ads
1| 5059 |23.07.2007 НОВИНИ

Ердоган нанесе удар в Турция, печели 341 места в меджлиса

.
Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели убедително парламентарните избори, като получи 47 на сто от гласовете на избирателите, предаде СNN.
 
Този резултат й осигурява абсолютно мнозинството в парламента и дава възможност на партията да сформира отново самостоятелно правителство. Според изчисленията на социологическите агенции след преброяване на повече от 99 на сто от подадените гласове, партията ще разполага с 341 места в парламента.

„Сегашните избори бяха сериозен тест за демокрацията в страната", заяви късно снощи премиерът Реджеп Ердоган пред хиляди негови привърженици, събрали се пред главната квартира на ПСР в Анкара. „Ние ще продължим с реформите и с развитието на икономиката", подчерта той. „Що се отнася до нашата борба със сепаратистите-терористи, ние сме решителни в намерението си да предприемем всяка необходима стъпка в нужния за това момент".

На предишните избори през 2002 година партията на премиера Ердоган получи 34 на сто от гласовете и 351 места в парламента. Сега броят на депутатските места е по-малък заради връщането в меджлиса на крайнодясната Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, която ще има 70 депутатски места, както и на 27 независими депутати. Повечето от независимите - 24, спечелиха благодарение на подкрепата на про-кюрдска партия, посочва Асошиейтед прес.

Основната опозиционна просветска партия в Турция - Народнорепубликанската партия (социалдемократическа) на Дениз Байкал, получава 112 места.

Демокрацията спечели. Избирателите признаха, че правителството е направило добри неща и му дадоха нов мандат, коментира Салих Капусуз, заместник-председател на Партията на справедливостта и развитието.

Около 42 милиона избиратели бяха призовани да направят своя избор между нов мандат за управляващата партия, която е с ислямистки корени, или да подкрепят просветските политически формации. Още не е изчислено какъв процент от тях са участвали в изборите, но според председателя на Избирателния съвет той надвишава 80 на сто.

Ердоган свика предсрочни парламентарни избори, които по конституция трябваше да се произведат през ноември, след като не успя да наложи на парламента своя кандидат за президент - външния министър Абдуллах Гюл. Армията, която свали четири правителства от 1960 година, предупреди , че ще се намеси, ако светската държава бъде застрашена. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5036 |23.07.2007 По 1 млн. долара за преживения ужас от нашите медици в Либия . 0| 5125 |22.07.2007 Канска жега е! . 2| 4876 |22.07.2007 Над 105 000 души годишно мигрират от България, според данни на Световната банка . 1| 5983 |22.07.2007 Не се гаси туй, що не гасне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads