Реклама / Ads
8| 5155 |01.03.2016 НОВИНИ

Ерменков: В България има изкривен пазар на горива

.
Таско Ерменков
„Проблемът с горивата, освен икономически, има и социален ефект. Цените на стоките в магазина имат фактор „транспортни разходи“, който се формира от цената на горивата“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков в ефира на BG on AIR.
 
„Реакцията на пазара в Западна Европа при падане на цената на петрола върху крайните цени на горивата е много по-бързо, отколкото в България. При нас е обратното – като се вдигне цената на петрола, веднага скачат и цените на горивата“, каза още Ерменков. Според него имаме изкривен пазар. „Картелът е изключително трудно доказуем, единствено по косвени доказателства може да се говори за такива данни и не се знае дали ще има последствия“, каза още народният представител.

Таско Ерменков коментира, че темата за картел възниква сега, но цените на горивата не са се променяли от години. Той предположи, че доставните цени за всички бензиностанции са еднакви, но всяка верига има различни разходи в зависимост от броя обекти – следователно е нормално крайната цена да бъде различна. „Но това не се случва и затова се казва, че има данни за картел. Две години КЗК казва, че няма. Но за този период нищо не се е променило, а сега казва, че има данни за картел. Бензиностанциите ли са виновни или комисията, че не си върши работата?“, попита депутатът от левицата.


На въпрос дали има гориво от Ислямска държава Ерменков коментира, че това са спекулации, но като факт посочи, че има контрабанда на горива. „Появиха се и в публичното пространство снимки на кораби, които идват от някъде и разтоварват по неизвестни точки по крайбрежието на България. Факт е, че има ведомствени бензиностанции, за които никой не знае какви са правилата, как се определят и кой зарежда там“, заяви народният представител. Според него като резултат, вместо държавата да се заеме с този голям проблем, тя е решила да удари земеделските производители и тези, които имат комбайни и трактори с малък резервоар от 2000 литра, от който зареждат. „Да сложи на тях броячите и да решим така проблема с контрабандата“, допълни той. Ерменков е категоричен, че проблемът е много дълбок, трудно ще бъде решен, но за да има икономически напредък, трябва да се работи в тази насока. „Горивата са в основата на всяка човешка дейност – от превоз на стоки до превоз на пътници“, посочи Таско Ерменков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5124 |01.03.2016 Схемата с гориво от ИДИЛ в България-засечена от сателитни снимки от САЩ и Русия . 9| 5279 |29.02.2016 Психолог: Училището в България е мъчилище за много деца . 22| 5738 |29.02.2016 Американско издание: България е ад за мигрантите . 0| 6393 |27.02.2016 Заплашиха с бомба самолет, прелитащ над България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads