Реклама / Ads
7| 4364 |17.06.2016 НОВИНИ

Ерменков: Борисов 2 да търси отговорност от правителството на Борисов 1

.
Таско Ерменков
Днес за първи и единствен път министър-председателят на България има основание да търси отговорност, в това число и наказателна от свой предшественик, взел решение, довело до огромни щети за страната. Предшественик управлявал държавата от 2009 до 2013 година: Бойко Борисов - председател на правителството Борисов 2 от Бойко Борисов, председател на правителството на Борисов 1.Това се казва в декларация на БСП за АЕЦ ”Белене”.
 
Ето и цялата декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, прочетена от Таско Ерменков:

"От вчера всички ние сме по-бедни с 1,2 млрд. лв. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева осъди България да плаща тези пари заради недалновидната, непрофесионалната, безотговорната политика, която провеждаше и провежда правителството на Бойко Борисов, независимо от това дали носи номер 1 или 2. Безотговорна политика, на която за съжаление пригласяха и мнозинствата в 41-то Народно събрание и в 43-тото. Още по-лошата новина е, че арбитражът е постановил ежедневна лихва от 350 000 лв, считано от вземане на решението до изплащане на сумата, повтарям, за да го чуете добре – 350 000 лв всеки ден до изплащане на цялата сума и днес.
Борисов 2 да потърси отговорност от Борисов 1 за прекратяването на проекта Белене

Днес за първи и единствен път министър-председателят на България има основание да търси отговорност, в това число и наказателна от свой предшественик, взел решение, довело до огромни щети за страната. Предшественик управлявал държавата от 2009 до 2013 година: Бойко Борисов - председател на правителството Борисов 2 от Бойко Борисов, председател на правителството на Борисов 1.
Днес всички, които бяха съпричастни към необоснованото от каквито и да е било икономически или технологични причини решение за прекратяване на проекта за строителството на АЕЦ Белене през 2012 г. би трябвало да бъдат задължени да заплатят този огромен дълг. Но естествено те няма да го направят. Нещо повече, ние от БСП сме убедени, че те отново ще започнат традиционно да търсят вината там, където тя никак не може да бъде намерена, ще почнат да вадят от девет кладенеца вода, за да обясняват колко вреден би бил този проект, ако би се осъществил, ще ни плашат с руската зависимост, ще търсят корупционни практики, там където нито съд, нито прокуратура ги намират. Но каквото и да говорят, истината е само една и тя звучи така: Бойко Борисов заедно с ГЕРБ и присъдружните им партии, освен че загробиха българите с 18 милиарден заем, допълнен с още над милиард за саниране, разширен с още едно милиардно гаранционно споразумение, обогатен с милиард и двеста хиляди лева облигационен заем, емитиран от БЕХ и изправили България пред спрени пари по оперативните програми,  измерим отново с милиарди левове, - та още ни ощастливиха и с този удовлетворен от арбитража иск за над 1 млрд. лв. Както се казва - работят хората с размах:  милиардните дългове ги нямат за нищо, важното е да създават илюзията, че всичко е в реда на нещата, а опозицията се занимава с национално безотговорна пропаганда и лъжи.
 
 
Безочието на управляващите не може да скрие истината

Може ли това безочие, граничещо  с наглост - на Борисов и управляващите - да скрие истината? Вероятно те си мислят, че сто пъти повторената лъжа става истина, която ще се превърне в димната завеса, зад която да размият собствената си безотговорност за състоянието на България. Историята знае как са завършвали такива опити. Но вие и днес продължавате да лъжете, твърдейки, че сме сполучили с решението на арбитража, защото е само за 1,1 млрд. лв. Господа – решението е за 1,2 млрд. лв. и ни дава право да се възползваме само от един реактор с целия му първи контур. Да ви напомня – цената на двата реактора с напълно окомплектован първи контур и системите за безопасност по първоначално подписаните договори с руския партньор беше точно толкова – 1,2 млрд. лв. Ние вече сме платили около двеста милиона лева за тях. Вашият успех, господа е – удвояване на първоначалната цена на един реактор, и ние ви питаме: „Кой излъга, че това е успех?”

Ние, за разлика от вас, колеги от управляващото мнозинство, се отнасяме с огромна отговорност към бъдещето на България и нейния народ. Ние не живеем от ден за ден. Нееднократно предупреждавахме, че вашата политика няма да ни доведе до нищо добро. Проведохме референдум по въпросите на ядрената енергетика и АЕЦ Белене и макар, че вие подменихте въпроса, референдумът беше първият успешен такъв и хората дадоха положителен отговор. Но вие не се съобразихте с него, игнорирахте мнението на народа, не ни послушахте. Сега решението на арбитража е още едно доказателство за нашата правота.

Елементарната сметка показва, че ако днес вие не бяхте спрели този проект, нямаше да се налага да плащаме тези над 1 милиард, нямаше да говорите за площадката на АЕЦ Белене като за загробени пари, всъщност тук сте прави: загробени са, но от вас и вашето правителство начело с Бойко Борисов.

Можехме да имаме една от най-модерните атомни централи, а вместо това плащаме за един  реактор на двойна цена
А щяхме да имаме една от най-модерните атомни централи, щяхме в условията на световна криза със смачкани инвестиции да сме една от малкото страни, развиваща толкова мащабен проект. Щяхме да сме ангажирали повече от 50 000 работещи и в централата и около нея, щяхме да обучаваме наши и чужди специалисти, щяхме да сме далеч по-напред и в енергийната си сигурност и в икономическото си развитие и в по-екологична енергетика и в по-големи възможности за социална политика.

За съжаление заради вашите безотговорни действия, господа управляващи, днес наклонението е условно, а общите ни дългове вече надхвърлят 20 млрд. лева.

И за да няма спекулации, кой всъщност е виновен за спирането на този проект ще ви цитирам едно изказване на вашата г-жа вицепремиер Бъчварова:

“Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект, това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия.”

По-нататък, в същото изявление тя заявява: “Сега се видя, че нашата позиция е действително последователна”.
Видя се, госпожо Бъчварова, видя се – видя се последователната позиция за трупане на дълг след дълг и унищожаване на България, видя се последователната позиция в готовността ви да ви потупат по рамото, жест, който вие предпочитате пред интересите на България.
Да не пропусна и лъжите на министъра на енергетиката от 2012 -2013 година и изпълнителната директорка на Агенцията за финансов контрол от същото време, че били липсвали договори и че нямало основание да се притесняваме от санкции, нямало какво да плащане, всичко било прекрасно, розово и красиво. Не ние, фактите днес ги опровергават и, ако те имат поне грам достойнство, редно би било да напуснат политическата сцена на България!

Време е правителството „Борисов” 2 да си ходи

Господа от ГЕРБ, господа от управляващото мнозинство. Вашата политика, действията на вашето правителство вече стават опасни за самото съществуване на България, а управлението ви се е превърнало в унищожително природно бедствие. Време е това правителство да си ходи по живо, по здраво, защото иначе рискува февруари 2013 година да му се строи розов детски сън! Време е за една нова политика, национално отговорна, справедлива, солидарна, с грижа за обикновения човек. Време е за предсрочни избори, ако искаме да запазим поне малкото останало неунищожено в България!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 8226 |17.06.2016 Овчаров нападна Борисов и Добрев за АЕЦ ”Белене” . 55| 10199 |17.06.2016 Т. Томов: Борисов вчера си заслужи заплатата с топки . 48| 5359 |16.06.2016 Борисов: На Черно море искам само мир и любов, с Русия сме приятелски народи . 7| 4949 |16.06.2016 Борисов: България е пример за правилно усвояване на еврофондове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads