Реклама / Ads
30| 5546 |29.03.2014 НОВИНИ

ЕРП-тата натрупали 2,5 млрд. лв. дълг при ГЕРБ

.
Меко казано е нахално, хората, които създадоха проблема в енергетиката, сега да дават акъл. През 2012 г. помисли ли някой какъв ще бъде ефектът? Не е зле г-н Добрев да бъде по-добре информиран. Задълженията на ЕРП за тези 3,5 години управление на ГЕРБ се равняват на 2,5 млрд. лв.
 

Това каза министърът на енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в Хасково.

ДКЕВР ще разгледа мерки спрямо ЕРП към 7 април. Готови сме на споразумение, но искаме парите да се върнат в НЕК. Всеки трябва да бъде равен пред закона. Компромис няма да бъде направен за никого. Изрядните ще получат пълната подкрепа на държавата.

„Разглеждаме 33 сертификати за инвестиции. Не виждам проблем в желанието на правителството да върне законността и държавността. Лицензи в тази сфера се вземат не само в България - вижте по колко пъти им вземат лицензите в Белгия. Нека да имаме нормални търговски взаимоотношения. Не е нормално някой сам да изгражда правилата в държавата, без да се спазва законодателството", отбеляза министър Стойнев.

„Подписах заем към „Булгаргаз" за 120 млн. лв., с които да се подпомогне „Топлофикация". Държавата пое отоплителния сезон на софиянци. Всичко, което влиза в НЕК, се разпределя към всички производителите. Шефката на НЕК подготвя споразумения за разсрочени плащания към всяко дружество, за да бъдат спокойни кога какво ще получат. Топлофикациите имат задължения към „Булгаргаз". Те може би са притеснени, че цената за електроенергия е намалена, но за това трябва да се обърнат към ДКЕВР", каза още министър Стойнев.

През 2009 г. „Газпром" гарантира доставките както за България, така и за Украйна. Ще бъде странно Европа да направи толкова много за Украйна, а тя да спре доставките за Европа.

Имаме договор за ежедневна доставка на до 3 млн. куб. м от Гърция. Дневната консумация е между 8-9 куб. метра, имаме запаси, но ако доставките спрат, каквито и залежи и запаси да имаме, не можем да издържим дълго. Най-доброто решение е да няма спиране.

Правим постъпки за диверсификация. Подписахме меморандум за изграждане на връзка и с Турция. С Гърция заварихме нивото от 2009 г. С Румъния трябваше да се пусне, направихме всичко възможно, но имаше срутване, трябваше да бъдем готови през април, но според специалистите в края на май ще сме готови. Работата със Сърбия се забавя от смяната на правителството. Именно това правителство подписа договор за доставки на 1 млрд. куб. м със „Шах Дениз 2", заяви министър Драгомир Стойнев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 7340 |27.03.2014 Чобанов: Теглим нов заем от 3 млрд. лв. . 67| 6109 |27.03.2014 Борисов: Орешарски се готви да вземе нов дълг от 3.9 млрд. лева . 79| 5022 |26.03.2014 Президентът защити ЕРП-тата . 28| 10176 |26.03.2014 ЕРП-тата се ослушват за задълженията към НЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads