Реклама / Ads
28| 10190 |26.03.2014 НОВИНИ

ЕРП-тата се ослушват за задълженията към НЕК

.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев Източник: Булфото
Нито едно от ЕРП-тата не е платило на НЕК до този момент. Общата стойност на задълженията на трите дружества е 347 милиона лева.
 

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод изтичащия 7-дневен срок, даден от държавния енергиен регулатор на ЧЕЗ, „И Ви Ен” и "Енерго Про" да се издължат към държавната компания.

Миналата сряда ДКЕВР обяви, че започва процедура по отнемането на лицензите на трите ЕРП-та, а от „И Ви Ен” заявиха, че са готови да съдят страната ни за 1 милиард евро.

За иска Стойнев заяви, че не смята, че е сериозна заплаха и споровете се решават в съда. Той уточни, че не е имало намеса от негова страна в търговския спор между НЕК и ЕРП-тата, но в крайна сметка енергийната ни система е част от националната сигурност на страната.

Ако бъдат отнети лицензите на електроразпределителните дружества, дълговете им ще останат в системата. Затова трябва да се намерят средствата по тези дългове, тъй като според ДКЕВР те са били прихванати неправомерно, каза още министър Стойнев.

„На база диалога тези пари трябва да бъдат върнати от страна на електроразпределителните дружества, защото те са взели тези пари. Това е проблемът, че народът трябва да ги плати, а народът вече е платил тази цена.”

Един от приоритетите на сегашното правителство е диверсификацията на енергийните източници, тъй като това означава сигурност за България, каза още Стойнев.

„Чрез проекта „Южен поток" страната ни предприе конкретни действия за диверсификацията на маршрутите на природен газ. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер го обяви за важен европейски инфраструктурен проект, който има подкрепата на Италия, Австрия, Унгария, Словения, Гърция и Хърватия. Всички тези държави настояват за сигурност на енергийните доставки на природен газ, защото без нея не бихме могли да говорим за конкурентоспособна икономика", категоричен бе министър Стойнев.

По думите му, „Южен поток" ще допринесе не само за енергийната сигурност на страната, но и за растежа на българската икономика, създавайки хиляди нови работни места.

Друга конкретна стъпка към диверсифицирането на енергийните доставки за България е ускоряването на работата на страна на правителството по изграждане на междусистемни газови връзки със съседните страни, посочи министър Стойнев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5437 |25.03.2014 Орешарски:Законът решава за ЕРП-тата . 19| 6428 |22.03.2014 Таско Ерменков: ЕРП-тата няма да си сменят собствениците при отнемане на лиценза . 13| 6601 |20.03.2014 Р. Овчаров: Няма страшно за лицензите на ЕРП-тата, играхме този номер . 11| 5973 |20.03.2014 К.Янков за ЕРП-тата: Обещали сме да възстановим държавността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads