Реклама / Ads
62| 11665 |17.02.2012 НОВИНИ

Е. Етем проговори: Всевишният ни наказва, че политиканстваме

.
Емел Етем
Някои казват, че ДПС трябвало да замълчи виновно? Напротив, трябва да са благодарни на ДПС, че ние толкова години нито политизираме, нито създаваме истерии около това, което не се случва.
 

Всичко, което беше започнато от миналото правителство като стъпки за борба с бедствията, беше спряно от кабинета на ГЕРБ, обяви в интервю за Дарик радио бившият министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. След дълго медийно мълчание тя призова за приемственост в работата на властта.

 

Според нея пожарната и екипите на Гражданска защита трябва да са обособени, но нито под шапката на полицията, нито на военните, защото това било пагубно за страната. По думите на Емел Етем вътрешният министър Цветан Цветанов има достатъчно много ангажименти, които са довели до това бедствията да останат на заден план в задачите на ведомството му. Без да се политизира кой какво е свършил, далеч съм от мисълта някой да ме похвали за това, което съм свършила, но трябва да оценим служителите и експертите, които имаме в различните сфери, опита, който имат, не да ги зачеркваме и да ги изгоним дори, каза още Етем.

 

Бедствията в България се ползват най-често за политика и за политиканстване. Може би затова и Всевишният ни наказва по този начин, че политиканстваме, а не запретваме ръкави да свършим тези неща. Може би аз не съм свършила всичко, което е било необходимо - дали времето не ми е стигнало, дали четири години са достатъчно или не, дали съм имала средства или не, това са други теми. Но важното е, че след мен нещата съвсем спряха. Едно от спрените неща е въвеждането в цялата страна на сиренно-оповестителната система, с която миналото правителство успя да покрие 35% от населението на България.

2011 г. лятото трябваше тази система да е завършена. И днес в село Бисер кметицата щеше да натисне само едно копче, с което да се оповестят всички хора. Никой не трябва да подценява опита на предходните, защото все има добри неща, които са направени, които трябва да бъдат продължени, добави Емел Етем.

 

Някои казват, че ДПС трябвало да замълчи виновно? Напротив, трябва да са благодарни на ДПС, че ние толкова години нито политизираме, нито създаваме истерии около това, което не се случва. Ако имам персонална вина като министър за нещо, готова съм да я понеса. Проверки са ми правени всякакви - и по време на управлението ми, и след това, но до ден днешен не съм осъждана.

 

Емел Етем отказа да обвини конкретно някого от изпълнителната власт за случилото се в село Бисер, но посочи: По-добре е да мислим как да не стигаме дотам да се питаме персонално кого ще обесим. По кого сега да стреляме, кого да обвиним, кой не ни харесва, за да го обявим за виновен. По-добре е да мислим как да си изпълняваме по-стриктно задълженията, без да ги прехвърляме. Много функции има, за които отговаря министър Цветанов и напоследък доста критики търпи по тях. Както защита на населението при бедствия и аварии, така и мониторинговият доклад. Човек трябва да си преценява колко дини под една мишница може да носи.

 

Иначе бившият вицепремиер беше категорична, че по нейно време междуведомствената комисия не е отпускала пари нито за язовир „Иваново", нито за съседния язовир: ДПС обикновено е мишена винаги, когато трябва да се измъкне който и да е. Това сме го видели и по времето на Костов, имаше го и по времето на НДСВ, и по времето на тройната коалиция. Виждам, че сега и на ГЕРБ им е много удобно, ако искат някого да обвинят, ние сме щатните виновни, заподозрени за всички беди, но има закони, документи, има архиви, по които може да се провери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5397 |15.01.2012 Капка проговори: Волен сам затвори страницата си . 102| 6179 |16.09.2011 Георги Кадиев проговори: назова имената . 44| 5175 |10.02.2011 Първанов проговори: Няма респект към МВР, това ме тревожи . 23| 8418 |16.11.2010 Филчев проговори: Цветанов изпълнява задачи от посолството на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads