Реклама / Ads
27| 6061 |19.07.2020 НОВИНИ

Еuronews: Защо България е погълната от ежедневните антиправителствени протести?

.
Хиляди протестират срещу правителството в България, скандират "Мафия навън" и изпълват улиците на столицата София. Те обвиняват в повсеместна корупция и искат оставката на премиера Бойко Борисов, неговото дясноцентристко правителство и главния прокурор. Каква е историята зад протестите? И може ли Борисов успешно да успокои бурята, обхванала администрацията му? Какъв е фона на антиправителствените протести на България?
 

Анализ на събитията и отговор на поставените въпроси прави Еuronews в общирен материал с много снимки от България. Ето какво пише медията за хронологията на събитията, допълнен с коментар на хора от протеста и анализатори.

 

7 юли: Тежко въоръжени служители по сигурността нахлуват в кабинетите в сградата на президента Румен Радев, който гласно критикува управляваща партия и говори за корупцията. Радев обвинява Борисов, че има "връзки с олигарсите".
Секретарят по правните въпроси и антикорупцията на президента и неговият съветник по сигурността и отбраната бяха задържани за разпит, а офисите им обискирани.
Според критиците нахлуването в президентството и арестите, организирани от главния прокурор Иван Гешев, повдигат въпроси дали ролята му не е станала твърде политическа.

 

"Корупцията и дефицитът на правосъдие са крайни проблеми", каза пред Euronews Димитър Бечев, старши сътрудник на Атлантическия съвет. "Но сега това е в резонанс с по-широк кръг от обществото, тъй като премиерът Борисов изглежда слаб и зависи от чужди интереси, а действията на Гешев  показват нагледно как всеки българин може да се превърне във жертва", каза той.


Прокуратурата твърди, че обиските са част от две отделни разследвания за злоупотреба с влияние и разкриване на държавна тайна.
Протестиращите, които в събота скандираха „Мафия“ и „Оставка“, обвиняват правителството на Борисов и главния прокурор Гешев в умишлено забавяне на разследванията на предполагаеми връзки между длъжностни лица и местни олигарси.

 

11 юли:  Радев призова правителството и главния прокурор да подадат оставка.
"Превръщането на правителството в мафиотска структура накара свободолюбивите българи от всички възрасти, независимо от политическата им принадлежност, да издигнат искания за спазване на закона", каза той в телевизионно обръщение към нацията.

"Има само един изход от настоящата ситуация - оставката на правителството и главния прокурор."
По думите му, че гневът се е надигнал след години на "корупция, подбуждане на страх, рекет на прокуратурата" и че се формира "антимафиотен консенсус".

Гражданските протести започват часове по-късно с демонстранти с искане управляващата партия ГЕРБ и главният прокурор да подадат оставка.

 

12 юли: Протестите стават масови. Арестувани са 18 демонстранти, ранени са двама протестиращи и четирима полицаи.

 

13 юли:  Протестиращите настояват да се сложи край на това, което наричат „полицейска бруталност“, както и оставка на правителството.
Стотици демонстранти отиват на малък плаж на Черно море, за да протестират срещу високопоставени служители, които според тях нарушават закона.
Достъпът до плажа е блокиран, тъй като това е имение, използвано от лидера на малка либерална партия, която тихо подкрепя Борисов, съобщава агенция AFP.

 

Протестите продължават и през следващите дни в столицата София и в някои други градове в България. Протестиращите срещу правителството правят опит да влязат в сграда на  парламента.

 

Корумпирана ли е България?

Transparency International нарежда България като най-корумпираната от 27-те държави в ЕС.
„Усещането за липса на справедливост се натрупа през всички тези инстанции през последния месец или около това, което се случва“, каза Весела Чернева, ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външни отношения.

"Хората се вбесиха много, защото сега са убедени, че олигархията има много по-голяма власт над държавата, отколкото всеки може да си представи, и че главният прокурор действа като политик, а не като обществен защитник", каза тя пред медията.

Но не е само на политическо ниво. Корупцията засяга и бизнеса на България. За икономиката се казва, че е една от най-бедните в Европа, главно поради корупцията.

Доклад от 2019 г. от Центъра за изследване на демокрацията в София за корупцията в България казва, че поне 35% от договорите за обществени поръчки включват корупционни практики.


Как Борисов реагира на призивите му да подаде оставка?

Премиерът Борисов, бивш телохранител и пожарникар, заяви, че когато започнат протестите, той ще остане на власт, позовавайки се на необходимостта от стабилност, тъй като "светът влиза в най-ужасната си криза", като се позовава на пандемията на коронавируса.
Неведнъж е настоявал за спокойствие и отказва да се оттегли.

На 15 юли партията на Борисов обяви в изявление, че премиерът иска оставката на министрите на финансите, икономиката и вътрешните работи след разговори в рамките на партията.
Новината първоначално бе аплодирана от хилядите протестиращи, но ден по-късно над 18 000 души отново бяха по улиците и призовават за оставката на Борисов.

 

"Съдейки по нивото на ярост, което можете да видите по улиците, много млади хора няма да вземат козметични мерки като отговор", каза Чернева и добави, че уволнението на министрите вероятно няма да е достатъчно, за да потуши размириците.
"Възможно е също да сме стигнали до момента на възвръщаемост в смисъл, че само провеждането на нови избори може да разреши кризата", каза тя.


Кои са антиправителствените протестиращи в България?

Демонстрантите са предимно студенти, творци и млади професионалисти, каза Чернева.
По думите й митингите са главно мирни и "общият мотив е изключително граждански".

"Още вчера [четвъртък] видяхме хора от демонстрациите, застанали между полицията и протестиращите, за да избегнат напрежение или провокация", каза тя.
Тъй като броят на протестиращите е между 10 000-20 000 души, тя твърди, че протестът  "не заплашва стабилността или обществения ред".

 

Мария Матева, 32-годишна активистка от Правосъдие за всеки, която е на протестите от първия ден, първоначално в родния си град Бургас, след това в София споделя, че исканията са за  цялостна реформа на правосъдната система, включително промени в ролята на главния прокурор и това, че никоя от партиите в момента не е годна да предизвика реални промени в България.

"Вижте, повечето политически формации в България произхождат от комунистическата партийна структура. Те са едни и същи хора, оцветени по различен начин", казва Матева.
Тя се надява, че по-малки партии като Демократична България (БД), подкрепени от „истинските демократи“, според нея, ще станат по-големи в бъдеще. (В момента БД няма места в парламента).

Въпреки това тя смята, че именно младите хора ще имат силата да надигнат прилива, поколение, което „е учило и е живяло в чужбина“ и което иска „да се отърве“ от сегашната политическа класа, нещо, което предишните поколения не успяха да постигнат.
„Братовчед ми току-що ми се обади по телефона от Дъблин и плаче„ Трябваше да бъда с теб. Моето поколение е глупаво и неуспешно, но ще успееш “.

 

Катрина Димитрова, млада българка, която е учила във Великобритания и живее в Лондон, е част от поколението, за което Мария Матева споменава, и се съгласява с нея: „Нуждаем се от ново начало, нови лица“.

 

Какво е решението на протестите на България?

Решението за премахване на корупцията в България се крие в новите избори, каза Бечев и добави, че ще трябва да бъде последвана от "реформа на основната и браншовата съдебна система", която ще включва "ограничаване на властта на главния прокурор и разширяване на отчетността".

 

Но това изглежда малко вероятно. Сегашният мандат на Борисов предстои да приключи в началото на 2021 г. и той отказа да се оттегли.
Той ще се изправи следващата седмица пред искания вот на недоверие, издигнат от Социалистическата партия, който се очаква да спечели.

 

Превод Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 21439 |18.07.2020 Spiegel за протестите в България: Корупция, злоупотреба с власт - и тогава това видео . 23| 5189 |18.07.2020 Пиар експерт: Защо не дадете микрофона на децата? . 29| 5067 |18.07.2020 Елена Поптодорова: Външният фактор за България е там, където са децата ни . 0| 4058 |18.07.2020 Жълт код за валежи в Западна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads