Реклама / Ads
7| 4141 |29.03.2020 НОВИНИ

Евгений Иванов: Бизнесът настоява за държавна помощ за всички със загуби от над 20%

.
Евгений Иванов
Бизнесът настоява за държавна финансова помощ за всички фирми, които понесат загуби от над 20% заради кризата покрай битката с COVID-19. Това предложение е било включено в проекта, обсъждан на Съвета за тристранно сътрудничество в събота, обяви по НТВ изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.
 

Той бе категоричен, че е неработещо първоначалното предложение за това държавата да плаща 60%, а работодателите – 40 на сто от заплатите на служителите в затруднените компании. „Съотношението 60:40 работи за големите компании, защото те имат ликвидност и могат да запълнят дупката, която се получава. Малките и средните предприятия обаче не могат”, поясни Иванов.

 

„Вчера ни беше представен проект, който по обхват е възможно най-големият. Там има първа група – от компании, които, без да доказват нищо, имат право да бъдат включени в мярката. Това са фирмите, затворени със заповед на министъра. Има и списък на най-засегнатите сектори. Втората група са абсолютно всички компании, които отговарят на два критерия – един основен и един допълнителен. Това е моментът, който ние подкрепихме в края на заседанието на Тристранния съвет, защото нашите предложения бяха приети.

 

Става дума за прага от 20%, който беше предложен от държавата, т.е. когато имаме спад на нетните приходи от продажби над 20 на сто, фирмите се включват към широкия списък и имат право да получават средства по тази мярка”, поясни Иванов.

Според бизнеса законът се нуждае от промени не само заради създалата се в момента кризисна ситуация. 

 

„Законът трябва да бъде променен по много други причини. В опит да се помогне на бизнеса да не плаща лихви на държавата и на банките, беше приет текст, който позволява на всеки да не плаща на всеки. Така се получава едно царство на длъжника, който без да доказва каквото и да било, спира да плаща и не дължи никакви наказателни лихви”, поясни още изпълнителният директор на КРИБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3881 |27.03.2020 Иван Иванов: При затворен парламент всички решения ще се взимат на тъмно . 15| 5201 |26.03.2020 Лъчезар Иванов: Сестра ми е с коронавирус /обновена/ . 4| 4223 |24.03.2020 Експерт: Бизнесът губи по 50 милиона лева на ден заради коронавируса . 8| 4042 |20.03.2020 Бизнесът се активира - помага с парични дарения на болници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads