Реклама / Ads
0| 3908 |06.11.2019 НОВИНИ

Евгения Александрова: Прецедентът с онкоболния д-р Радислав Наков е срамен

.
Източник: youtube
Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова смята, че след като подобен случай се коментира толкова нашироко, значи нещо се променя в обществените нагласи.
 

Вчера младият български лекар написа във Фейсбук: „Казвам се Радислав Наков, на 30 години. Имам 18 публикации и още 31 в реферирани списания. Част съм от УС на Европейското обединение по гастроентерология и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози. В момента съм от другата страна – онкоболен пациент.

 

Доскоро това беше просто диагноза, чужда съдба, а сега е моята. Голямата болка идва, когато отношението се промени, когато видиш присъдата в очите на хората, без да си извървял докрай битката за живота си, независимо от крайния резултат. Боли, защото още преди болестта да те е убила, някои хора са те пренебрегнали“.

 

Наков се е явил на изпит в Медицинския университет и не е одобрен в конкурса за асистент на Катедрата по гастроентерология. Младият специалист смята, че е получил отказ заради заболяването си. От университета твърдят, че резултатите му не са били добри.

 

„Става дума за липса на отношение. Когато се промени или се загуби отношението, защото си в позиция на уязвим, това е истинската болка, това е социалното изключване“, съгласи се Александрова в предаване по БНР.

 

Адвокатът и специалист по здравно право Мария Шаркова смята, че в случая може да се говори за дискриминация и нарушаване на човешки права: „Когато здравословното състояние на явяващия се е определящо за крайното решение на една конкурсна комисия, говорим за пряка дискриминация. Неговото здравословно състояние в конкретния случай няма нищо общо със заемането на тази длъжност“.

 

„Такива млади професионалисти във всички области трябва да бъдат подкрепяни и насърчавани. Това единствено би могло да им помогне да се справят по-бързо със здравословния си проблем“, смята адв. Шаркова.

 

Ако се изчерпят националните мерки, случаят може да отиде в Съда по правата на човека в Страсбург, категорична е Мария Шаркова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4607 |13.09.2019 Евгения Живкова: 9-и септември остава разделителна линия . 3| 4268 |09.09.2019 Анна Александрова: Съкратеното съдебно следствие работи успешно . 4| 4693 |12.07.2019 Прокуратурата освободи Евгения Банева от ареста за операция . 0| 3862 |07.06.2019 Евгения Банева остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads