Реклама / Ads
9| 4181 |26.11.2019 НОВИНИ

Евродепутати: Държавите в ЕС да приемат Истанбулската конвенция

.
Европейският парламент Източник: БГНЕС
Държавите-членки на ЕС да приемат Истанбулската конвенция, призоваха евродепутатите по време на пленарната сесия в Страсбург. Изключение от общия призив направиха само крайнодесните в ЕП.
 

Предстои евродепутатите да гласуват в четвъртък резолюция, която обаче е с незадължителен характер, информира Сега.

 

"Насилието, основано на пола, съществува... ЕС трябва да разбере, че е абсолютно задължително конвенцията да бъде ратифицирана, защото това ще бъде първият европейски правен текст, който наистина ще защити жените", е позицията и на Ираче Гарсия-Перес от групата на Социалистите и демократите в ЕП.

 

В хода на дебата Тити Тупурайнен от финландското председателство на Съвета на ЕС нарече Истанбулската конвенцията "уникален правен инструмент", чието прилагане вече е показало, че има позитивен ефект върху правата на жените в Европа. Стряскащи данни, че една от всеки три жени в ЕС се е изправяла пред физическо или сексуално насилие, представи в пленарната зала Арба Кокалари от ЕНП. Тя подчерта, че ЕС трябва да бъде мястото, където личностите да бъдат защитени. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана и Истанбулската конвенция, е първият международен правно обвързващ документ по въпроса. ЕС подписа конвенцията на 13 юни 2017 г., но все още 7 държави членки - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство- не са я ратифицирали.

 

 

Единственият български евродепутат, говорил по темата беше Ангел Джамбазки от "Европейските консерватори и реформисти". Той разкритикува Истанбулската конвенция, в която според него "са смесени легитимната тема за защитата на жените с абсурдните и противоречиви ЛГБТ и последния да затвори вратата пропаганда, еднополови бракове, социална роля на пола".

 

Той подчерта, че "в България сме против тази конвенция, не сме я подписали и няма да го направим", тъй като "има държави в Европа, които все още вярват, че семейството е доброволен брак между мъж, жена и техните деца и ние не желаем това да се променя".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5981 |26.11.2019 Какво значи 21 ”топовни залпа” в чест на Бойко Борисов . 13| 4333 |22.11.2019 Втора камбана за глухи:Европарламентът ще призове страните от ЕС да приемат Истанбулската конвенция . 4| 4547 |20.11.2019 Свидетел: Лекари спореха дали да приемат 3-годишното дете . 31| 4674 |23.08.2019 В държавите от ЕС бяха почетени жертвите на тоталитарните режими

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads