Реклама / Ads
8| 6576 |28.09.2010 НОВИНИ

Евродепутати искат справедливост за Мирослав Ризински

.
Мирослав Ризински
Българските евродепутати са се обявявили в защита на македонския гражданин с български паспорт Мирослав Ризински. Те са изпратили декларация до европейските комисари по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг и по въпросите на разширяването Щефан Фюле, където са изложили конкретни аргументи за действията си.
 

„Мирослав Ризински е български и македонски гражданин, който излежава присъда в македонски затвор. Българските членове на Европейския парламент сме дълбоко убедени, че присъдата на г-н Ризински е постановена на политическа основа, за което говорят многобройни факти от неговото дело“, се посочва в на декларацията.

Текстът в документа описва подробно фактите около задържането и осъждането на Ризински, както и дейностите, извършвани от българския гражданин с македонски паспорт, провокирали интереса на властите в Скопие.

Мирослав Ризински е зам.-председател на партия ДРУМ. През януари 2007 г. той е един от сериозно пострадалите при нападението на организирани привърженици на футболен клуб „Вардар” над участниците в отбелязването на Мара Бунева. Като потърпевш той бе един от основните интервюирани в документалния филм на бТВ, посветен на случая.

През есента на 2007 г. Мирослав Ризински присъства като официален гост на годишния конгрес на МПО в САЩ и Канада, на който влиза в остри пререкания с македонския министър Ташкович, когото Мирослав обвинява в непрозрачност при взимането на решения за избор на чуждестранни инвеститори в Македония.

Малко след завръщането си от конгреса на МПО Мирослав Ризински бе арестуван в обвинение за получаване на подкуп. Мирослав е осъден на 3,6 г. лишаване от свобода. Решението в момента се обжалва пред апелационния съд. Според защитата на Ризински обвинението е скалъпено, а парите са подхвърлени от цивилни полицаи в офиса му

Другият подсъдим заедно с Мирослав – Зуди Джелили (бивш кандидат за президент на Македония от ДПА) също е осъден на 3,6 г. затвор, но до произнасянето на апелационния съд е пуснат под гаранция от 66 000 евро. В същото време на Мирослав Ризински е отказано пускането под гаранция с мотива, че е български гражданин и можел да се укрие.

Българските членове на Европейския парламент са единни в позицията си, че в Македония се провежда последователна политика по сплашването на всички, които държат на своя български произход. “Мирослав Ризински и Спаска Митрова (чиито права бяха драстично нарушени, за което вече информирахме комисар Фюле) са двама души, граждани на Европейския съюз, използвани за назидание на всеки самоопределящ се като българин в Македония. Ние смятаме, че подобна политика на целенасочено потъпкване на определено национално самосъзнание не отговаря на принципите на Европейския съюз“, се казва още в декларацията.

В заключение българските евродепутати отправят призив към Европейската комисия да проведе разследване по случая и да вземе отношение по него, както и да призове властите в Скопие да разрешат трансфера на Мирослав Ризински за излежаване на присъдата в България, „което е негово право по силата на Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица“.

През септември 2009 г. българските евродепутати изпратиха писмо до тогавашния комисар по разширяването Оли Рен, в което го призоваха да се запознае лично с казуса на македонската гражданка с български паспорт Спаска Митрова. Тя бе осъдена от съда в Гевгелия на три месеца затвор, защото не е осигурила на бившия си съпруг достъп до дъщеря им. Митрова беше освободена предсрочно през октомври миналата година от затвора “Идризово” в Македония.

На 11 март 2010 г. съдът в Гевгелия присъди попечителството над 3-годишната дъщеря на Митрова на бившия й съпруг Воислав Савич. Освен това тя е задължена да изплаща издръжка в размер на 40 евро месечно. Заседание на съда се проведе при закрити врата. Официален представител на българската страна не присъства в залата, въпреки че от посолството ни в Скопие са направили необходимите постъпки за това.

След обявяването на решението на съда на 11 март, българските евродепутати поискаха среща с наследника на Рен – Щефан Фюле, на която да го запознаят със случаите на нарушаване на човешките права в Македония на гражданите с българско самосъзнание и в частност със случая на Спаска Митрова.

Срещата се проведе в средата на май. „Разговорът беше много конструктивен. Комисар Фюле се впечатли много от това, че представители на всички политически партии от България в Европарламента заемат еднаква позиция по този въпрос. Става дума за това, че се проявява нетърпимост и преследване спрямо хора, които се определят с българско самосъзнание. Става въпрос за начина, по който е процедирано със Спаска Митрова. Това не е единичен случай, а драстично нарушение на човешки права”, коментира евродепутатът от БСП Евгени Кирилов.

В края на юни Спаска Митрова получи девет месеца условна присъда и 500 евро глоба от съда в град Кавадарци. Делото за “клевета и обида” на съдии беше заведено от първия съдийски състав в Гевгелия, осъдил преди време Митрова на 3 месеца затвор. Тя беше обвинена за това, че е нарекла съдиите „удбаши“. „Удбаши“ са наричани сътрудниците на сръбските тайни служби (УДБА), които са издевателствали над българите в Македония.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4955 |27.09.2010 Граждани искат по-нисък праг за референдуми . 15| 6462 |23.09.2010 Учителки хвърлят оставки, не искат да учат ромчета . 4| 4793 |17.09.2010 Сините искат главата на шефа на трансплантациите . 5| 5533 |17.09.2010 Лекарите на национална стачка, искат оставки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads