Реклама / Ads
3| 4048 |25.04.2017 НОВИНИ

Евродепутатите ни заедно срещу мониторинга на ЕК

.
Българските евродепутати Мария Габриел, Филиз Хюсменова, Сергей Станишев, Ангел Джамбазки и Емил Радев за пореден път призоваха за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.
 

Този път повод за искането на евродепутатите ни беше дискусия в Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент относно поредния доклад по Механизма от януари 2017 г.

Според българските евродепутати Механизма за сътрудничество и проверка е с дискриминационен характер, защото той се прилага единствено спрямо България и Румъния, докато в същото време се наблюдават проблеми с корупцията и върховенството на закона и в други държави членки.

Евродепутатите ни разкритикуваха и недемократичното обвързване на Механизма с приемането на двете страни в Шенгенското пространство. Това не трябва да е така, защото България е изпълнила всички технически критерии за членство.

Не на последно място евродепутатите се обявиха още веднъж за необходимостта от общоевропейски механизъм за демокрация и върховенство на закона, който да бъде прилаган върху всички държави членки въз основата на ясни и обективни показатели.

Според заместник-председателят на групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в ЕНП Мария Габриел механизмът е имал и положителна роля за извършване на реформи. Но през годините липсата на конкретни критерии за изпълнение, както и липсата на времева рамка за неговото отпадане са поставили под въпрос ефективността му.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП и лидер на ПЕС Сергей Станишев заяви, че механизмът е изчерпан и че се е превърнал в инструмент за политическо изнудване и претекст за затваряне на вратата към Шенген. Станишев припомни на Брюксел, че в края на миналата година Европейският парламент е отправил призив за създаване на общоевропейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, който да замени съществуващите инструменти, включително Механизма за България и Румъния. Бившият премиер сподели, че ще преследва Комисията това да бъде изпълнено.

Според Ангел Джамбазки Механизмът за сътрудничество и проверка нарушава националния суверенитет и е пример за двойни стандарти към страните-членки на ЕС, тъй като умишлено се пренебрегват корупционните проблеми в неподлежащи на мониторинг държави-членки.

Емил Радев и Филиз Хюсменова също отправиха критика към механизма. Според тях извършването на реформи е въпрос на желание на българския народ за по-добре функционираща съдебна система и за по-систематична борба срещу корупцията.

Емил Радев дори настоя Европейската комисия да представи данни колко струва Механизма на европейските данъкоплатци за десетте години на неговото съществуване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4401 |15.04.2017 Брюксел не ни е обещавал отпадане на мониторинга през 2019-а . 1| 3902 |27.03.2017 Юнкер към Борисов: Очаквам отново да работим заедно . 0| 3907 |16.03.2017 Евродепутатите ни защитиха пред ЕК въглищните ТЕЦ-ове у нас . 2| 3852 |10.03.2017 Борисов: Чакам Йончева да ме съди, заедно с Дянков и разузнавачите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads