Реклама / Ads
18| 5546 |16.07.2008 НОВИНИ

Евродепутатката Биляна Раева възкреси ценен алманах за Македония

.
Уникална книга от 1931 г. с над 1000 страници и 3500 илюстрации бе представена в Европейския парламент. Алманахът "Македония", който е библиофилска и историческа ценност, от вчера възкръсна в тираж от хиляда броя.
 

Любопитна подробност е, че книгата е била забранена след 1944 г. Част от тиража й светкавично се разпространи и в Брюксел. Инициативата за представянето на изданието принадлежи на евродепутатката Биляна Раева от АЛДЕ, НДСВ и унгарския й колега Магор Имре Чиби. Това съобщиха от Българската информационна служба към Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

Книгата съдържа автентични спомени за миналото на географската област Македония и е неподправено свидетелство за стопанския, културния, обществения и религиозния живот на всички народности, населявали този регион - българи, турци, гърци, власи, албанци и евреи.

almanach.jpg

"Македония. Илюстриран алманах" е удивителен исторически документ с трудно минало, каквато е и съдбата на целия Балкански регион", коментира проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Като гост, поканен за представянето в Брюксел, професорът разказа как емигранти от Македония, намерили спасение в България, са публикували запазеното от родовата си памет 11 години след края на Първата световна война. Алманахът е събрал и любовта, и болката на хора, страдащи, че животът им минава далеч от родните места. „Всеки жител в Егейска Македония е рискувал живота си, ако е притежавал тази книга", изтъкна проф. Илчев. Историкът изрази надежда миналото да не бъде манипулирано от политици за егоистичните им цели.

„След 1944 г. алманахът е бил системно унищожаван като "продукт на буржоазния национализъм", а притежателите му - репресирани. Затова до наши дни бяха достигнали само няколко копия, и те ни послужиха като основа за сегашното повторно публикуване", каза издателят Костадин Костадинов.

bilyana4.jpg

„Македония и България имат общо минало, което ни обединява за общо бъдеще - и то европейско, и за благополучието на региона", заяви пък евродепутатката Биляна Раева. Тя подчерта, че алманахът представя съвместимостта на европейските народи, като зачита различността в културните им наследства, култивирани през вековете, а точно такъв подход е жизнено важен за успешната европейска интеграция.

Раева получи специални поздравления от лидера на Либералния алианс Греъм Уотсън, според когото преиздаването на такава книга е важна крачка към интеграцията на Балканите. „За нас това е знак за силна либерална политика в Югоизточна Европа", каза той. Греъм Уотсън бе впечатлен и от отличната логистика при представянето на алманаха в Брюксел, и от силната подкрепа на българската академична общност.

bilyana2.jpg

„Да се издаде алманах е много по-сериозно и свято дело, това не е книга за бърз прочит, алманасите по правило ознаменуват особено важни събития", отбеляза пък проф. Трендафил Митев от УНСС. Освен него при представянето на новото издание говориха редица признати капацитети по историята на Балканите като проф. Ян Ришлик от Карловския Университет в Прага; проф. Марине Имберехт, програмен директор в Европейския културен център, д-р Вермунд Аарбаке от университета "Аристотел" в Солун, проф. Анастасия Каракасиду от Wellesley College в САЩ и др. На дискусията за съвременния прочит на миналото и за културното наследство на Балканите дойдоха и докладчикът в сянка на Европейския парламент за Република Македония Желко Качин, както и представители на Постоянното представителство на Гърция при ЕС и на мисията на Македония в Брюксел.

 

Текст под снимките:

Алманахът "Македония"

Евродепутатите Магор Чиби, Биляна Раева, професорите Иван Илчев, ректор на СУ и Трендафил Митев (отдясно наляво) при представянето на книгата в Брюксел във вторник

Евродепутатите Биляна Раева и Магор Чиби, по чиято инициатива се преиздава алманахът "Македония"

Снимки: Фотоотделът на Европейския парламент

 

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4789 |16.07.2008 Сергей Станишев: Президентът показа коректност и прозрачна кампания . 33| 5548 |16.07.2008 Следствието и прокуратурата вън от съдебната система, да ги контролира НС . 4| 4696 |16.07.2008 ЕК спира плащането на около половин милиард евро за България . 3| 4641 |16.07.2008 Последно: СРС-тата стават главна дирекция в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads