Реклама / Ads
1| 3883 |06.02.2019 НОВИНИ

Евродоклад сочи България като една от страните с най-мръсен въздух

.
Източна Европа (Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България), както и Южна Европа (Испания, Португалия, Италия и Гърция), са изложени в по-голяма степен на замърсители на въздуха, включително фини прахови частици и озон. Това се посочва в доклад на Европейската агенция за околна среда.
 

В по-богатите региони, включително големите градове, обикновено се наблюдават по-високи равнища на азотен двуокис, основно заради натовареното пътно движение и многото икономически дейности. В тези региони по-бедните общности обикновено са изложени на по-високи равнища на замърсяване, се допълва в документа.

В градовете с по-бедни хора се наблюдават по-високи равнища на шум.

 

По отношение на екстремните температури докладът посочва, че южните и югоизточните региони на Европа са засегнати в по-голяма степен от по-високи температури.

За много региони в България, Хърватия, Гърция, Италия, Португалия и Испания също са обичайни по-ниски доходи и образование, по-високи равнища на безработица и по-голям дял на възрастното население.

 

Тези социално-демографски фактори могат да намалят способността на отделните лица да реагират и да избягват топлина и по този начин да доведат до отрицателни последици за здравето.

 

В някои части на Европа голям брой хора не са в състояние да поддържат домовете си достатъчно отоплени поради лошото качество на жилищата и цената на енергията. В резултат на това продължават да се наблюдават заболявания и смъртни случаи, свързани с излагане на ниски температури.

 

Необходими са целенасочени действия за по-добра защита на бедните, възрастните хора и децата от екологични рискове като замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване и екстремните температури, особено в източните и южните региони на Европа, се посочва в доклада.

 

Според него здравето на най-уязвимите граждани на Европа остава непропорционално засегнато от тези опасности въпреки общото подобрение на качеството на околната среда в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4194 |06.02.2019 31 пъти България е осъдена в Европейският съд в Страсбург за 2017 г. . 15| 5156 |04.02.2019 Президентът Радев: България да се въздържа от подкрепа на опозицията във Венецуела . 0| 4306 |04.02.2019 Нинова обсъди с коалиционния съвет на ”БСП за България” предизборната платформа за европейските избори . 1| 3868 |04.02.2019 Доклад: България е сред страните с най-лош въздух

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads