Реклама / Ads
3| 4376 |13.01.2015 НОВИНИ

Евроексперт: Затворите са инкубатор за терористи

.
Съществува опасност от нови атентати в Европа и от радикализация в затворите, предупреди координаторът на ЕС за борба срещу тероризма Жил де Керхов, цитиран ТАСС. Затворите са инкубационна среда за радикализация, предупреди експертът.
 
"Трябва да се хармонизират наказателните разпоредби, но нека не изпращаме в затвора всички, които се връщат от Сирия. Ще се радикализират още повече и ще вдъхновят други", подчерта експертът. "Знаем как вдъхновява фигурата на ветерана, дори ако е бил чистач в Сирия, а не на предна линия. Той ще си измисли, че е бил голям герой, обезглавил десет души", добавя той.

В затвора са се радикализирали Амеди Кулибали, участвал в атентатите в Париж миналата седмица, Мохамед Мера, французинът, извършил убийства в Тулуза през 2012 г., и Мехди Немуш, осъден за убийството на четирима души в Еврейския музей в Брюксел, подчертава  Де Керхов.

"Заплахата от нови атентати остава сериозна", добави експертът. "Даеш (арабското съкращение на Ислямска държава) иска да действа и го обяви. Ал Кайда е силно отслабена, но иска да остане в играта и да ни напомни за себе си. Съществува и "Фронт ан Нусра", сирийският клон на Ал Кайда, който търси европейци с валидни паспорти, които лесно могат да влязат при нас или да вземат самолета", обяснява Де Керхов.

"Няма чудотворно решение. Използвайки палитрата от превенция, откриване, потискане и международни действия ще се опитаме да избегнем във възможно най-голяма степен това да се повтори. Но не да го избегнем изцяло. Не можем да попречим на всички", признава европейският антитерористичен координатор. "За нещастие има оръжия, които идват от Балканите и от Либия, които се продават свободно, и има луди. Когато имате лесен достъп до калашници и радикализирани луди е изключително трудно да се попречи на подобен атентат, но можем да се опитаме да предотвратим възможно най-много атентати, без да се превръщаме в тоталитарно общество", подчертва Де Керхов.

Близо 3000 европейски граждани са се присъединили към джихадистките групировки в Сирия и в Ирак, а 30 на сто от тях са се върнали в страните от ЕС, показват данните, до които има достъп европейският координатор. "Трябва да останем нащрек", настоява той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4329 |10.01.2015 Служителите в затворите излизат на улицата . 1| 4556 |30.12.2014 Надзирателите на затворите в страната протестират . 3| 4074 |29.12.2014 Служителите на затворите излязоха на протест . 1| 4235 |10.12.2014 Служителите в затворите на бунт заради бюджет 2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads