Реклама / Ads
5| 5180 |01.11.2013 НОВИНИ

Еврокомисар и президент си свериха часовниците за бежанците

.
Въпросът с бежанците и хората, търсещи закрила не бива да се използва за извличане на тяснопартийни дивиденти, а е необходимо да се работи за системен и дългосрочен план за справяне с това предизвикателство.Това посочи президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.
 

За първи път в най-новата ни история България е подложена на бежанска вълна и това е ново предизвикателство, пред което сме изправени, добави държавният глава. Той приветства инициативността и ангажираността на редица неправителствени организации и групи от граждани, които организираха кампании за подпомагане на хората, търсещи закрила. Той посочи, че българите сме благороден народ, който винаги е готов да помогне на нуждаещите се и се гордее с това. Като държава-членка на ЕС България споделя ценностите хуманност, толерантност и солидарност, допълни Плевнелиев.

По време на разговора комисар Георгиева посочи, че трябва да бъде използван опитът на европейски държави, които години наред работят по проблемите на бежанците, както и да се засили сътрудничеството на двустранно ниво.

В момента основната вълна бежанци от Сирия е предимно в Германия, Швеция, Франция, Белгия и Великобритания.

Комисар Георгиева и нейният екип работят интензивно по темата, заедно с екипа на комисар Сесилия Малмстрьом. До момента на България е предоставена техническа помощ, материална помощ е получена от четири страни от ЕС, предстои да се уточнят и детайлите по финансовата помощ, която ще бъде предоставена на България.

Комисар Кристалина Георгиева подчерта още, че темата за бежанците е всъщност тема за ценностите - за това кои сме ние българите и какви искаме да бъдат децата ни.

Бежанците от Сирия са хора в нужда, които напускат страната си от необходимост. Не бива да се забравя, че преди войната това е страна с добър стандарт на живот, а в момента хората живеят при много тежки условия, каза комисар Георгиева.

На срещата беше подчертана важността да не се допуска политизиране и манипулиране на темата с бежанците, тъй като това засилва разбираемия страх на хората. Точно по тази причина институциите трябва добре да обясняват какво правят и защо.

Според комисар Георгиева трябва да се обърне внимание и на населението в местата, където са настанени бежанци. Към тези райони е необходимо да се насочи и ресурс, чрез който да се подпомогне местното население и регионът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5677 |31.10.2013 Първата изява като политик на Бареков пред Президентсвото . 34| 6043 |27.10.2013 Сменят двама министри; Бойко ще се бори за президент . 8| 5231 |23.10.2013 Ще разпитат президента Първанов за Мишо Бирата . 9| 4930 |22.10.2013 Президентът П. Стоянов: Бежанците нямат вина за тежкото ни положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads