Реклама / Ads
12| 5196 |02.07.2019 НОВИНИ

Станишев може да оглави ЕП, Евролидерите се разбраха за постовете в ЕС

.
Сергей Станишев
Евролидерите се разбраха кого ще предложат за висшите длъжности в ЕС. Сергей Станишев е предложен заедно с Манфрид Вебер да споделят мандата на председател на Европейския парламент. За председател на Европейската комисия изборът е немския военен министър Урсула фон дер Лайен, а номинацията за председател на Европейския съвет получава белгиецът Шарл Мишел. Кристин Лагард вероятно поеме Европейската централна банка.
 

Това стана ясно след поредното заседание на Европейския съвет, на което се разпределяха висшите постове в Европейския съюз. Кандидатурите трябва да бъдат одобрени от Европарламента.

 

Премиерът Бойко Борисов заяви пред медии в Брюксел че евродепутатите от ГЕРБ категорично ще подкрепят Сергей Станишев, ако бъде предложен за председател на европарламента. "Аз още в предизборната кампания се учудих, че лидерът на европейските социалисти беше пети в листата и даже БСП не искаха да го включат в нея. Българин на такава висока позиция е чест и гордост. Нищо, че в България неговите хора не го харесват", добави премиерът.

 

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер окончателно се отказва от надпреварата за председател на Европейската комисия. Това съобщи негов говорител. Предвижда се той да остане председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

 

"Категорично искахме председателят на ЕК да бъде от ЕНП. Естествено, че ще ми липсват Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей, Доналд Туск, но това е демокрацията. Всички сме заменими. Животът продължава. Тези дни се опитах да направя всичко за България. Кристин Лагард става председател на ЕЦБ. Тя ни е приятел и ще ни помогне в пътя към еврозоната", завърши Бойко Борисов.

 

Имаме председател на Европейския съвет - Шарл Мишел. Много добър приятел на България. Него може да поздравим за избран. Традицията се запазва - белгиец да оглавява съвета.

 

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Боре.

 

"За председател на Европейската комисия правим предложения до Европейския парламент да избере Урсула фон дер Лайен. Доста години се познаваме с нея и мисля, че ще се справи. Всички гласувахме единодушно за тази кандидатура. Само Ангела Меркел гласува "въздържал се", защото е немски кандидат. Поехме ангажимент пред президента Еманюел Макрон всеки със своите евродепутатите да подкрепи Урсула. Едно нещо е сигурно, че към този момент председател на Европейския съвет е белгийският премиер", каза още Борисов.

 

Премиерът Бойко Борисов обясни, че Сергей Станишев е номинацията на евролидерите, заедно с Манфред Вебер, за поделянето на мандат от 2 години и половина.

 

Пред медиите Борисов отказа да съобщи пред е предложил Сергей Станишев за поста. Единствено посочи, че той е номинация на партията, на която е лидер - ПЕС. Станишев има реален шанс е да си подели мандата с номинацията на ЕНП Манфрид Вебер.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4079 |02.07.2019 Спрягат Сергей Станишев за председател на Европарламента . 7| 4641 |02.07.2019 Станишев: Тимерманс е основен претендент за шеф на ЕК. Това ще бъде успех за социалистите, шанс за България и ново начало за Европа! . 1| 5106 |02.07.2019 Ангел Борисов: Повредата с нашия самолет е сериозна, можеше да се разбие . 11| 4619 |01.07.2019 Паметникът на Съветската армия може да е под саркофаг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads