Реклама / Ads
0| 5278 |09.12.2007 НОВИНИ

Европа хвърли око на Африка

.
Африка става все по-привлекателна за Европа и този факт е явен по време на Втората среща на върха Европейски съюз-Африка. След нея либийският лидер Кадафи заминава за Париж, където го очакват с противоречиви чувства.
 

Втората среща на върха Европейски съюз-Африка продължава в Лисабон в присъствието на държавни и правителствени ръководители от 70 страни – 27-те от ЕС и 53 от АС (Африканския съвет). Сред тях е и българският президент Георги Първанов. Целта на срещата, която е по инициатива на ротационния председател на Евросъюза Португалия, е да се постави началото на нова ера на истинско партньорство между двата континента след дългата пауза в отношенията между Европейския съюз и африканските държави, възникнала поради конфликта на Великобритания с президента на Зимбабве Робърт Мугабе. Лондон го обвинява в национализиране на земите на потомците на британските колонизатори и в нарушаване на човешките права. Великобритания е представена от член на Камарата на лордовете, тъй като правителството на Гордън Браун отказва да седне на една маса с президента Мугабе. Срещата протича в пленарни заседания при закрити врата по пет теми: мир и сигурност, демокрация и права на човека, търговия и развитие, климатични промени и енергия и миграция и работни места.Седем години бяха необходими за организирането на това най-важно политическо събитие в Португалия, отбелязва в. “Либерасион” и добавя, че с 6%-тния си годишен икономически растеж и богат запас от природни ресурси Африка става все по-привлекателна за Европа.

Либийският лидер Муамар Кадафи пък поиска на публична лекция в Лисабон „компенсации за колониалния период“. Той изтъкна, че това искане щяло да бъде една от главните точки в дневния ред на срещата на върха ЕС-Африка в португалската столица.

Междувременно френският външен министър Бернар Кушнер отказа да присъства на официалната вечеря, организирана от Елисейския дворец, в чест на либийския лидер Муамар Кадафи. Държавният ръководител на Либия се очаква да пристигне в Париж на 10 декември. Неговата визита, която ще продължи четири дни, предизвика много полемики във Франция. Френският президент покани либийския лидер след визитата си в Триполи, която осъществи през юли непосредствено след освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство. Опозицията и неправителствени организации продължават да критикуват Саркози, че е издействал освобождаването на шестимата срещу споразумения в редица области, включително военната и ядрената, и посещение на Кадафи в Париж. Френският президент на свой ред винаги е отхвърлял тези обвинения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4901 |07.12.2007 Още 4-ма българи гинат по пътищата на Европа . 4| 5918 |28.11.2007 Царят изхвърли главните метежници, привържениците им си тръгнаха сами . 13| 7124 |28.11.2007 Илия Илиев, главен секретар на МВР, хвърли оставка; подвели го . 1| 5808 |27.11.2007 Царят изхвърли 5- ма видни членове на НДСВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads